Marlies Jansen
Marlies Jansen Eropuit 1 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

9 x zo wordt het wél gezellig (óók met pubers) op vakantie

Een beetje in de zandbak rommelen, wat zwemmen: toen de kinderen nog piepklein waren, was vakantievieren simpel, vond Marlies. Nu weten verschillende temperamenten en interesses de boel soms te versjteren.

Actief vs lui

Oostenrijk, Tirol, in de zomer: prachtig, ik was er jaren niet geweest. Onze zoon is thuis amper in beweging te krijgen, nu rende hij met opgewonden blosjes over smalle bergpaadjes. Genietend van het uitzicht, de koeien op de alm, bergmeertjes, noem het maar op. En toch zeg ik: wat was het een ellendige vakantie.

Druk vs rustig

Onze dochter weigerde namelijk een stap te verzetten. Zelfs als ze vijf meter vanuit de stoeltjeslift naar iets fraais ‘moest’ lopen, plantte Robin zich obstinaat op de rond en bezwoer ze geen meter meer te verzetten. Aan de andere kant: zij is dol op (drukke…) campings. Binnen vijf minuten heeft ze er 80 vrienden, van hoogbejaarde opa’s met wie ze gaat vissen tot jochies om mee te voetballen. En onze zoon? Die kruipt dan zuchtend in de tent, om op zijn luchtbed te lezen.

9 tips

Alleen aan de rand van het lokale zwembad was alles pais en vree. En in pretparken. Maar dát trek ik dan weer niet, dag in dag uit. Herkenbaar? Eigengereide kinderen, een verschil in leeftijd, temperament en interesses: het kan een uitdaging zijn deze combinatie naar een fijne, gezellige gezinsvakantie te loodsen.

Blaas eerst stoom af

Kinderen hebben vaak moeite met veranderingen, en dus ook met vakantie – hoe leuk ook. Bovendien zit je ineens met z’n allen de hele dag op elkaars lip en moet je de stress van alledag nog van je afschudden. Niet gek als je de eerste dagen van de vakantie standaard ruzie hebt. Laat het idee dat het meteen gezellig en leuk ‘moet’ zijn los. Gun jezelf en elkaar de tijd om te ‘landen’.

Overleg vooraf

Welke activiteiten vinden we állemaal leuk om te doen? En wat minder maar wel te doen? Wijken de wat-te-doen-wensen erg van elkaar af, zoek dan samen iets uit.

Kom je er écht niet uit?

Dan is het: oké, we doen eerst dit, en daarna wat jij wil (of omgekeerd). Het gezin is een proeftuin van hoe het er later in de wereld aan toegaat. Ruzie maken, rekening houden met elkaar: je leert het allemaal op een goede manier binnen je gezin.

Iets wat je kind aanspreekt?

Iets is pas leuk voor een kind als het zijn interesse heeft. Dus check even: is er iets wat kinderen aanspreekt, zoals ridders, prinsessen, natuur, beesten (insecten verzamelen) etc? Naar een wijngaard kan best, maar kies er een waar een trampoline is of waar ze een voor kinderen leuke uitleg geven over wijn maken (mogen ze zelf in de druiven stampen?). Een kerkje of museum? Prima, als er ergens in de buurt maar een meertje is waar de kinderen na afloop kunnen zwemmen en een ijsje eten.

Je kunt een kind best stimuleren iets tóch te doen, terwijl (of juist omdat) je rekening houdt met elkaar

Wandelen? Met de nodige humor kom je een eind. Er is altijd wel íets te bedenken wat het leuk maakt. Is er een snel en energiek terwijl de rest in een rustig tempo wandelt? Doe renspelletjes om stoom af te blazen (zoals: rennen tot aan die ene paal, en ondertussen tien keer met je linkerhand de grond aantikken). Zo maak je het samen leuk.

Doseer het aantal uitstapjes

Je hoeft echt niet elke dag weg. Op de camping is vaak veel te doen voor kinderen.

Sommige dingen moet je gewoon niet willen, zoals het Vaticaan bezoeken in de zomer

Alleen al omdat je dan vier uur in de hitte moet wachten om binnen te komen.

Maak met oudere kinderen afspraken over het gebruik van tablets en telefoon

Bijvoorbeeld: bij het zwembad mag je wel gebruikmaken van de wifi en appen, daarna leggen we hem weer weg. Oók voor hen is het belangrijk om tot rust te komen – door lekker te zwemmen en te voetballen; buiten bezig te zijn.

Pubers mee?

– Laat ze net als thuis gewoon meehelpen met boodschappen doen, tafel afruimen en afwassen. Mopperen ze? Trek je er niets van aan, dat hoort erbij.

– Hun interesses veranderen. Naar een kasteel krijg je ze wellicht niet meer mee, maar misschien willen ze wel gezellig een dagje shoppen of iets op het gebied van kunst bekijken?

– En inderdaad: pubers hangen meer, maar doen dat op de camping vaak samen met anderen. En zaken als trampolinespringen, kaarten of lezen vinden ze vaak wel leuk.

– Plan geen uitstapjes ’s morgens vroeg. Voor elven komen ze hun bed niet uit. Natuurlijk, je kunt ze er met geweld en ruzie vanaf sleuren, maar waarom zou je?

*met dank aan Mariëlle Beckers van Buro Bloei

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 x zo wordt het wél gezellig (óók met pubers) op vakantie
Sluiten