11 zwangerschapsmythes die elke dokter of verloskundige uit je hoofd wil praten

Zwanger? Dan krijg je vast van alle kanten goedbedoelde adviezen. De een weet het nog beter dan de ander. Zo wordt beweerd dat de vorm van je buik bepalend is voor het geslacht van je kind en dat maagzuur het gevolg is van een baby met een enorme haardos. Maar wat is daarvan waar? Dit is volgens Readers Digest het advies van dokters (en vast ook verloskundigen).

Er bestaan duizenden mythes (geen gember, van ananas ga je bevallen), maar hieronder vast een kleine selectie van vragen die dokters volgens het online magazine vaak horen.

1.

Ochtendmisselijkheid komt alleen ‘s ochtends voor
Dokters zeggen dat ochtendmisselijkheid het gevolg is van de hormoonexplosie in je lichaam. Die is er de hele dag, niet alleen ‘s morgens. De misselijkheidspiek verschilt ontzettend per persoon, de één heeft ‘m na het opstaan, de ander vlak voor het avondeten. Elk lichaam is anders, dus ook iedere misselijkheid.

2.

Misselijkheid zegt iets over het geslacht van je baby
Er wordt soms gezegd dat vrouwen die een zoon verwachten minder misselijkheid ervaren dan vrouwen die in verwachting zijn van een meisje. Hoewel het hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt (hCG) vaker werd gevonden bij meisjesmoeders, hoeft dat niet direct te betekenen dat je daadwerkelijk een dochter krijgt. Ook vrouwen die een jongen krijgen zijn soms misselijk.

3.

Een klein beetje alcohol kan echt geen kwaad
Dat kan het namelijk wel. Geen enkele hoeveelheid alcohol is veilig tijdens de zwangerschap. Een aantal mogelijke gevolgen voor je baby op een rij: laag geboortegewicht, vroeggeboorte en foetaal alcohol syndroom.

4.

Brede heupen zijn gunstig voor de bevalling
Helaas, voor de vrouwen die dachten er voordeel van te hebben: je heupmaat maakt de bevalling niet per se makkelijker. Wat er wél invloed op heeft is de breedte van je bekken, maar dat staat los van je heupen. Kleinere vrouwen bevallen wel makkelijker van grotere baby’s, maar grote vrouwen kunnen juist problemen hebben met de geboorte van een kleine baby vanwege het verschil in de grootte van het bekken.

5.

Je armen boven je hoofd tillen is slecht voor je baby
Dit klinkt misschien sowieso al vreemd, maar toch denken veel vrouwen dat het kwaad kan. De navelstreng zou de baby als het ware wurgen. Dat is absoluut niet waar, armbewegingen hebben geen effect op je ongeboren baby, omdat je armen in geen enkel opzicht verbonden zijn met de navelstreng. Rekken en strekken maar!

6.

Omdat je een baby draagt, moet je ook voor twee eten
Hoewel het soms een fijn excuus is voor dat extra koekje, hoef je geen dubbele porties te eten. In je tweede en derde trimester is het oké om 300 calorieën per dag meer te eten, maar je hoeft niet elke maaltijd twee keer op te scheppen. Daarbij is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de voedingswaarden die je lichaam nodig heeft tijdens je zwangerschap.

LEES OOK: 17 bizarre feiten over zwanger zijn

7.

Je mag geen koffie drinken als je zwanger bent
Een zwangerschap is nogal vermoeiend, dus is cafeïne echt verboden 9 maanden lang? Het antwoord: nee, maar niet meer dan 1 kop per dag. Een foetus kan namelijk geen cafeïne verwerken. In de basis zorgt koffie voor een hogere hartslag en vochtafdrijving, wat schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Meer cafeïne kan dus wél gevolgen hebben voor je ongeboren baby, pas daarom evengoed op. Ook met thee, cola en andere cafeïnehoudende drankjes.

8.

De vorm van je buik bepaalt of je een jongen/meisje krijgt
‘Je hebt een hoge buik, dat móet wel een jongen worden.’ Of juist: ‘Jouw buik is zo breed, dat wordt een meisje.’ Herkenbaar? En hebben ze een kern van waarheid? Nee. De vorm van je buik wordt enkel bepaald door je lichaamsbouw en spieren. Lekker blijven gokken, dus.

9.

Je mag geen katten aanraken
Hou je van katten? Geen paniek. Aaien mag gewoon. Wat alleen wel wordt afgeraden, is de kattenbak verschonen. Katten kunnen toxoplasmose verspreiden via hun uitwerpselen, veroorzaakt door het eten van andere dieren (muizen bijvoorbeeld). Pas daarom ook op met vers fruit en groente uit een moestuin. Die moeten gewassen, geschild en goed gekookt worden vanwege het risico dat katten vaak hun behoefte doen in de tuin. Heb je zelf een kat? Geef hem tijdens je zwangerschap dan nat- of droogvoer uit de supermarkt en hou hem zoveel mogelijk binnen om toxoplasmose te vermijden.

10.

Je mag niet sporten tijdens je zwangerschap
Onzin. Je kunt gewoon je oefeningen blijven doen, zolang je maar naar je lichaam luistert. Je hoeft je niet in het zweet te werken en een volledige workout te doen als dat niet gaat. Het is juist goed om fit te blijven door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Volg je een intensiever sportschema? Laat dit dan ook aan je verloskundige/arts weten. Vermijd wel activiteiten waarbij je risico loopt om te vallen.

11.

Maagzuur betekent een harige baby
Jarenlang werd in deze mythe geloofd. Uit onderzoek is gebleken dat er inderdaad een lichte correlatie is tussen het aantal maagzuuraanvallen en de hoeveelheid haar waarmee baby’s werden geboren. Het is dus niet gezegd dat je per se een baby met een volle coupe krijgt, maar misschien kun je vast wat extra babyshampoo meenemen als je Rennies gaat halen ;-).

Deze ‘beauty verrassingen’ krijg je er tijdens je zwangerschap ook nog eens bij.

Reageer op artikel:
11 zwangerschapsmythes die elke dokter of verloskundige uit je hoofd wil praten
Sluiten