Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 21 mei 2019

Haha! Deze 10 punten herkent ieder 90’s kind

De nieuwste smartphones met gezichtsherkenning, spraakmemo’s versturen naar je vriendinnen, even FaceTimen vanaf de vakantiebestemming: vandaag de dag lijkt het allemaal heel normaal. Maar denk je nog wel eens aan de tijd toen dat allemaal nog niet bestond?

De tijd dat je nog moest inbellen voor internet, de ‘7’ toets van je nokia vier keer moest indrukken om een S te krijgen, CD’s branden met de laatste hits die je gedownload had via LimeWire – we kunnen nog wel even doorgaan. En dat is precies wat we gaan doen. Deze 10 punten herken je sowieso als je een 90’s kind bent:

1. Teletekst

In 2016 kopte NOS nog dat de good old teletekst nog steeds populair was in Nederland. Inmiddels zijn de meeste commerciële televisiezenders gestopt met het aanbieden van teletekst, maar vandaag de dag verzorgt NOS nog de teletekstpagina’s op NPO 1, NPO 2, NPO 3 en op de digitale kanalen NPO Politiek en NPO Nieuws. Ben je even vergeten hoe het er uitziet? Check het hier. Hebben je kinderen het wel eens gezien? Hoog tijd om het anders te laten zien! Hier bekeken wij altijd de voetbalstanden, de weersverwachtingen én de tv-gids op.

2. Beltegoed op

Hoewel er nog steeds prepaid simkaarten bestaan, is het anno 2019 toch best gebruikelijk om een abonnement af te sluiten voor je mobiele telefoon. Als ’90s kind weet je het gevoel nog goed, toen je beltegoed om de haverklap op was en je weer een nieuwe prepaidkaart kon gaan kopen. Zou het komen omdat je allerlei ringtones hebt gekocht? Het meisje met de prei, Crazy Frog, Sweetie the Chick: je had ze allemaal.

3. Je telefoontje én iPod in je broekzak

En dan is dit nog de ‘luxe’ variant, de meeste kids hadden een joekel van een MP3.

4. Alle Sims codes opschrijven

Motherlode, Kaching, MoveObjects, je wist alle codes voor de Sims en had ze dan ook allemaal opgeschreven. Het papiertje zat in het hoesje van de CD.

5. Liedjes op LikeWire downloaden

En vervolgens een eeuwigheid wachten tot een liedje gedownload is.. Gelukkig kon je vervolgens wel een CD gaan branden én de hele playlist op de CD gaan schrijven met een CD-pen.

6. Je wilde je vriendinnetje bellen, maar kreeg haar ouders…

Je had ruzie gehad met je vriendinnetje en wilde haar bellen om sorry te zeggen (via de vaste telefoon, natuurlijk), maar je kreeg haar moeder aan de lijn die ook al van het voorval wist. Awkwaaaard.

7. Liedjes opnemen als ringtone

Via je je telefoon kon je een geluidsopname maken, en die vervolgens opslaan als ringtone. Moest wel iedereen even stil zijn zodat jij het goed kon opnemen.

8. Even een nummer opzoeken in het telfoonboek

9. Naar de videotheek als uitstapje

In 2018 berichtte Omroep Brabant nog dat er zo’n 3 van de 204 videotheken in Brabant over waren. Illegaal downloaden, YouTube, Netflix en andere streamingdiensten zijn the way to go nu voor jouw kids.

10. Multiplayer in de 90’s

Als je in de 90’s multiplayer een spelletje wilde spelen, ging dat gewoon via het toetsenbord. De één mocht met de pijltjes spelen, en de ander met de spatiebalk en de ‘E’, ‘S’, ‘D’ en ‘F’ toets.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Haha! Deze 10 punten herkent ieder 90’s kind
Sluiten