Redactie
Redactie Persoonlijk 20 feb 2015
Leestijd: 4 minuten

9x ode aan de oma (die ‘t dus leuk vindt de poep- luiers te verschonen)

Inge woont in het buitenland. Nu ze zelf moeder geworden is weet ze pas echt hoe ver het eigenlijk is. Want het is een fenomeen die oma.

Vaste oppasdagen van oma zijn mijn dochter helaas onbekend. ‘Eigen schuld, dikke bult’, had je maar niet zo ver weg moeten gaan wonen. Klopt. Grappig genoeg voelde ik de afstand nooit zo duidelijk voordat ik moeder werd. Maar nu mijn moeder – al voor de derde keer sinds ik zeven maanden geleden beviel, de luxe! – weer op bezoek is en ik zie wat oma tot oma maakt, weet ik heel goed wat mijn dochter aan dit geweldige fenomeen mist.

En dus verdient ze een onvervalste ode. Niet alleen mijn moeder, maar al die allerliefste oma-moeders out there. Waarom precies? Nou, hierom!

1. Niemand houdt zoveel van je kind als oma

Naast jezelf en de man, uiteraard. Maar er is nou eenmaal iets dat oma’s voelen voor hun kleinkinderen, dat net zo dicht in de buurt komt als de liefde voor hun eigen kind(eren). Hoe lief je beste vriendin of je zus jouw kind ook vindt, oma’s toopen vaak nog net een tikkie over.

2. ‘Mag ik al, ah toe…’

Eerlijk is eerlijk – en hij neemt het me vast niet in dank af dat ik dit vertel – mijn wederhelft is niet zo ‘van de vroege’. Als onze dochter ‘s morgens wakker wordt en aandacht wil gaat hij er heus wel uit, maar ik moet wel een paar keer (stevig) porren. Nee, dan oma. Die hoort hetzelfde gekir en voordat ik goed en wel het slaap uit mijn ogen gewreven heb, klopt ze al op onze slaapkamerdeur. ‘Mag ik al, ah toe…?’

3. Oma’s vinden poepluiers leuk

Of dit een bijzondere afwijking betreft waar alleen mijn moeder last van heeft, dat kan ook. Maar als mijn dochter een volle luier heeft die niet naar plas ruikt, springt oma op om deze te verschonen. In het schaarse geval dat ik haar voor ben, roept ze vanuit de woonkamer ‘of het een goede poep is en of ze anders even mag komen kijken’. Maar nogmaals: als mijn moeder de enige is, laat dat dan vooral weten.

4. Oma leest met zo enorm veel passie voor

Vooropgesteld dat ik vind dat ik het zelf ook niet onaardig doe op voorleesgebied, legt oma nét even meer passie, gevoel en vooral: gekke stemmetjes in haar voorleesbeurt. Jip en Janneke hebben een compleet eigen stemgeluid, net als Takkie. Alsof Annie M.G. zelf op bezoek is.

5. Oma cijfert zichzelf met alle liefde weg

Voorbeeld: mijn moeder is op bezoek, net op het moment dat onze dochter haar eerste (twee) tanden verwelkomt. Koortsig, huilerig, hangerig en slaperig. Vooral die laatste twee en vooral in combinatie. Terwijl ik aan het werk was zat mijn moeder urenlang op de bank met een slapende kleindochter op haar schoot. ‘Mam, wat heb je geluncht vandaag?’ vroeg ik bij thuiskomst. ‘Niks, ik kon niet opstaan,’ aldus oma. Slechts vijf uur lang niet.

6. Oma staat altijd klaar

Een onverwachte doktersafspraak? Een vriendin die zo ontzettend omhoog zit dat je er eigenlijk meteen heen moet? Naar de dokter met het ene kind maar nergens om het andere te droppen? Bel 1-2-3-oma en ze staat voor de deur.
(Noot: De geografische afstand tussen baby en oma is hierin een bepalende – en helaas mogelijk spelbrekende factor)

7. Oma kookt altijd het lievelingseten van je kind

Mijn moeder staat bij mijn neefjes bekend als ‘oma kippensoep’ en ‘oma gourmetten’. Als de neefjes komen slapen, is er kippensoep vooraf en gourmet als hoofdgerecht. Tenzij de mannen op een goede dag besluiten dat hun lievelingseten boeuf bourgignon is natuurlijk, want dan maakt oma dat. Of spaghetti carbonara. Of pannenkoeken. Of al bovenstaande.

8. Bij oma logeren is altijd één groot feest

Helaas is het bij mijn dochter nog niet zover gekomen, maar mijn neefjes raken niet uitgepraat over hoe leuk het is om bij oma te logeren. Alles mag (tot op zekere hoogte) – dat eerder genoemde lievelingseten, superleuke uitjes, naar de film, non-stop spelletjes, ‘s avonds lang opblijven, film kijken en ‘s morgens wakker worden met een verrassing naast je bed. Dat oma zondagavond compleet voor pampus op de bank ligt, is bijzaak.

9. Oma houdt ook oog voor jou

Natuurlijk is het waanzinnig dat ze er compleet voor je kind(eren) is, maar oma’s hebben die bijzondere gave om daarnaast ook nog aan jou, de mama, te denken. ‘Slaap je wel genoeg, ik neem de kindjes wel even een paar uur, zal ik een kop thee voor je zetten, ik kook vanavond wel wat extra en kom het morgen brengen’… dat werk.

Tot slot – opa, niet boos worden, jouw beurt komt nog: de ode aan opa volgt!

Hoe is jouw moeder als oma voor je kind(eren)? Welke oma-kwaliteit mag absoluut niet in deze lijst ontbreken? Deel het met ons!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9x ode aan de oma (die ‘t dus leuk vindt de poep- luiers te verschonen)
Sluiten