Eva Dusch
Eva Dusch Body 29 mei 2016

A-ha! Dit zegt je soort foodcraving over je lichaam

Niet kunnen stoppen met snoepen. Een bekend fenomeen tijdens de zwangerschap. En het is makkelijk af te schuiven op onze hormonen. Maar dat jij nu al een derde chocoladereep naar binnen werkt, heeft misschien een heel andere verklaring. Een lichaamscode die jij ook nog niet wist te kraken. Want food cravings spreken boekdelen

Ze zijn eigenlijk gewoon een signaal van ons lichaam dat we een tekort hebben aan essentiële mineralen, ze leren we van onze zusjes van Bedrock. Wanneer je ze in de juiste context plaats, lijkt het opeens heel logisch. Dit zijn de meest voorkomende cravings en de betekenis erachter.

Chocolade

Deze zagen we even niet aankomen, maar een onbedwingbare (want dat is natuurlijk altijd zo) behoefte duidt op een tekort aan magnesium. Een van de belangrijkste mineralen om je lichaam gezond te houden. Zo is het verantwoordelijk voor het onderhouden van je botten en spieren, een goeie bloeddruk, vermindering van stress en het houdt je immuunsysteem sterk. Het tekort kun je aanvullen met rauwe chocola, waarvan magnesium een van de belangrijkste ingrediënten is. Gezondere bronnen van magnesium zijn noten, zaden, groente en fruit.

Chips

Ons lichaam heeft behoefte aan zout. Goh, je meent het! Maar er is nog een mogelijke onderliggende reden en dat is dorst. Het komt niet zelden voor dat we het gevoel van dorst met honger verwarren. En zout helpt je lichaam vocht vast te houden, wat dus kan wijzen op dat je te weinig drinkt of meer vocht verliest dan je binnenkrijgt. Ook kan het wijzen op stress, want gek genoeg kan krakend eten helpen bij het loslaten van stress.

Bron: Byrdie

Snoep

De eerste verklaring hiervoor is dat je een tekort hebt aan het mineraal chroom. Andere mogelijke aanstichters zijn stress (suiker activeert het beloningscentrum in je brein) of het teveel eten van slechte koolhydraten zoals pasta, witte rijst en brood. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel waardoor je nog meer behoefte aan suiker hebt. En ja, het kan dus met je hormonen te maken hebben. Maar denk goed na of je echt wilt snoepen, want hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel waardoor het verlangen naar meer suiker blijft. En de dalen zijn net zo hard als de pieken, ofwel: moe en futloos.

Kaas

Oh oh, onze guilty pleasure. Those damn French people. Heb je almaar zin in kaas? Je lichaam heeft dan blijkbaar behoefte aan calcium en vitamine D. En het is niet zelden dat we van deze twee te weinig binnenkrijgen. Calcium is een van de belangrijkste mineralen voor het lichaam, met name voor je tanden en botten, maar ook voor je zenuw- en spierstelsel. En de meeste mensen hebben sowieso een tekort aan vitamine D. Daarnaast kan je zin in kaas ook nog wijzen op een behoefte aan essentiële vetzuren zoals omega 3, en logischerwijs grijpen we liever naar de lekkere bronnen van vet zoals kaas, dan naar een visje.

Tip!

Pssst, weet je al van deze geheime tip om snaaien te voorkomen? Uit onderzoek is namelijk het volgende gebleken. Stel, je hebt enorme zin in chocolade; in plaats van het écht te eten, visualiseer jezelf dat je 30 stukjes chocolade eet, één voor één. Dit moet je heel bewust doen. Op deze manier houd je je brein voor de gek en stopt de behoefte vanzelf.
En onthoud: voor elke unhealthy craving is er een gezond alternatief die je lichaam meer voeden.

Benieuwd naar het lichaamssignaal achter rood vlees en brood? Kijk dan op Bedrock!

Koolhydraten schrappen is geen goed idee. Je hebt ze zelfs keihard nodig!>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
A-ha! Dit zegt je soort foodcraving over je lichaam
Sluiten