Anne Broekman
Anne Broekman Kids 19 aug 2016

A-ha! Het beste opvoedadvies komt uit onverwachte hoek…

Uiteraard doe jij je best om je kids goed op te voeden. Maar man o man, in de hectiek van alledag is dat best lastig. Vergeet de klassieke adviezen van pedagogen en psychologen, maar luister eens naar de mening van bijvoorbeeld een software-ontwikkelaar. Ja echt.

Er zijn genoeg autoriteiten op het gebied van psyche en opvoeding. Trouble in paradise? Je leest Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Onhandelbare koters? Je verdiept je in de naslagwerken van Dr. Benjamin Spock.

Opvoedadvies van NYT-journalist

Toch komt het beste advies juist vaak uit onverwachte hoek. Auteur en New York Times-journalist Bruce Feiler wilde zijn gezinsleven graag verbeteren. De vader van twee dochters besloot adviezen in te winnen bij ‘experts’ die professioneel gezien werkelijk niets met opvoeding of psychologie te maken hadden.

Dat leverde een boek met wonderlijke inzichten op, zo lazen we op het blog Fatherly. Lees & leer!

Zo word je een relaxte(re) moeder

Tips van de software-ontwikkelaar

Software-ontwerper David Starr werkt in Silicon Valley en past zijn professionele kennis ook thuis toe:

 • Maak op een groot vel papier een checklist. Hierop staan taken (zoals je kamer opruimen of afwassen) en kleine, aardige gebaren (iemand helpen of een knuffel geven). Gebruik plakkertjes voor dingen die nog gedaan moeten worden, ‘in progress‘ zijn of al gedaan zijn.
 • Betrek je kinderen bij het maken van de lijst. Het geeft ze een gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid.
 • Heb wekelijkse family meetings. Bespreek jullie week: wat ging er goed en waar moet nog aan gewerkt worden? Betrek je kinderen bij de discussie.
 • Wees flexibel. Omarm goede ideeën en pas dingen aan als het in de praktijk niet werkt.

Tips van de politieke onderhandelaar

Schrijver Bruce Feiler volgde een workshop bij Bill Ury, die vroeger kernwapenonderhandelingen heeft gevoerd tussen Amerika en Rusland. Zeker niet de minste persoon dus. Zijn handvaten voor als er thuis ruzie is:

 • Let op je lichaamstaal. Met je ogen rollen of nadrukkelijk zuchten werkt als olie op het vuur. Voor een open houding leun je voorover, glimlach en knik je met je hoofd.
 • Praat in de wij-vorm in plaats van steeds ‘jij’ te gebruiken. Dus: ‘Het lijkt erop dat wij elkaar niet goed begrijpen’ in plaats van ‘Jij begrijpt mij niet!’
 • Hou het tempo erin. Tijdens een ruzie worden de belangrijkste dingen in de eerste drie minuten gezegd. Daarna wordt het vooral een herhaling, maar dan op luidere toon (en met meer krachttermen, wellicht). Maak dus sneller ruzie.

7 tips om het zelfvertrouwen van je kind te versterken

Tips van de marketingdeskundige

Bruce won ook advies in bij ondernemer David Kidder, die speciaal voor zijn gezin een bord maakte met de unieke kernwaarden van hun familie. Want ja, ook je familie kan je als ‘merk’ zien.

 • Zorg dat de hele familie input geeft en meebouwt aan jullie ‘merk’.
 • Bedenk uitdrukkingen en zinnen die jullie familieleven het beste omschrijven. Maak ze steeds korter, tot je goede slogans overhoudt. Just do it, bijvoorbeeld.
 • Maak een mooi bord en zet deze op een prominente plek in huis, bijvoorbeeld naast de tv.

Tips van de restauranteigenaar

Chef-kok John Besh gaf Bruce wat inside information over hoe de gezinsmaaltijden soepeler konden verlopen:

 • Check jullie schema’s. Zit een maaltijd met z’n allen er vanavond niet in? Eet dan een snelle hap en plan later op de avond een gezamenlijk toetje.
 • Wees voorbereid. Bedenk van tevoren wat je wilt koken en zorg dat je alles in huis hebt. Dat voorkomt last minute stress. En kook grote hoeveelheden, zodat je restjes kunt invriezen. Handig voor op drukke dagen.
 • Praat met elkaar. Laat iedereen over z’n dag vertellen, zonder afgeleid te worden door tv of smartphone. Je weet wel, praten zoals we vroegâh deden.

Tips van de sex-talk moeder

Jawel, voor zijn research sprak Bruce ook met Kate Eggleston, een moeder uit Connecticut die opvallend open – maar op gepaste manier – met haar kinderen over seks praat. Een soort Dokter Corrie Show dus, waar haar kinderen haar later dankbaar voor zullen zijn.

 • Gebruik geen verhullende termen als spleetje, plassertje of punani, maar zeg gewoon piemel en vagina. It is what it is, toch?
 • Beantwoord hun vragen duidelijk en eerlijk maar zonder onnodige details.
 • Geef je kinderen de juiste voorlichting voordat ze allerlei onzin van vriendjes horen. Dat je zwanger kunt worden van een tongzoen, om maar een dwarsstraat te noemen.

https://www.famme.nl/fouten-ouderschap/

Hello Fashion Blog

Reageer op artikel:
A-ha! Het beste opvoedadvies komt uit onverwachte hoek…
Sluiten