Aan de dood ontsnapt en nog maar 16

Hoera! De (inmiddels) 17-jarige Malala Yousafzay kreeg vandaag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede. Voor haar ‘strijd tegen de onderdrukking van jongeren en voor het recht van alle kinderen op onderwijs’. Malala is daarmee de jongste winnaar ooit en ook meteen de eerste Pakistaanse die een Nobelprijs krijgt. Fammes Phileine schreef afgelopen februari een prachtige brief over het meisje, die we graag opnieuw delen:

Phileine zat er al een tijdje mee in haar maag. Iedereen kent haar inmiddels, toch? Malala, je weet wel. Malala. Het maakt ook eigenlijk niet uit. Deze jonge vrouw verdient alle aandacht en een zo groots mogelijk podium.

Lieve Malala,

Met een gevoel van vechtlust en verbazing keek ik naar je. Je was de gast van Twan Huys in College Tour. Een verlegen en jong meisje kwam op. Ik wist niet wie je was. Ik kende je verhaal maar kende niet de hoofdpersoon. Ik was alleen thuis, was vermoeid van een drukke dag en trakteerde mezelf op een avondje televisie. Nooit verwachtte ik dat deze avond mij zo zou raken. Dat jouw verhaal mij zo zou raken, dat jij mij zo zou raken.

Vechtlust

Jij leeft. Jij leeft met iedere cel in je lichaam. Jij leeft terwijl je eigenlijk dood moest zijn. Twee Taliban mannen kwamen jouw bus in. Ze hadden een doel. Het doel was jij. Met jouw openbare vechtlust voor vrouwenrechten had je jezelf in de kijker gespeeld. Jouw droom was hun nachtmerrie. Jouw levensdoel bracht dat van hen aan het wankelen. Jij, vol met kracht, gevoed vanuit je opvoeding met een ideaal voor ogen maakte hen bang. Het geloof waarmee zij zijn opgevoed geeft vrouwen geen ruimte buiten huis. Jouw drang naar vrijheid bedreigde het zelf verworven recht op ballingschap binnen hun cultuur.

Vrede en vrijheid

En wat doe je als je je bedreigd voelt? Dan ga je in gevecht. Jij met woorden, zij met daden. De kogel ging dwars door je hoofd. De mannen zagen de bloedspetters en konden tevreden vertrekken. De inzittenden van de bus in shock achter latend. Wat zij niet wisten was dat jij een échte vechter bent. Een vechter voor vrede en vrijheid. Een vechter voor gelijkheid. Een vechter voor wederzijds respect, zelfs voor je tegenstander. En mensen die zo onzelfzuchtig in het leven staan. Die zo veel kunnen bijdragen aan een betere wereld, die overleven. Net zo vaak tot hun doel bereikt is en er mensen zijn geraakt door hun verhaal.

Recht op onderwijs

Het lijkt er haast op dat deze mensen een extreem harde klap krijgen die hen in de schijnwerpers zet zodat hun verhaal een podium krijgt en hun wijze woorden wereldwijd bereik hebben. En jouw woorden hebben wereldwijd bereik. Je wordt gehoord en bent een grote inspiratie voor velen.
Je voedt de grote goede doelen met passie voor onderwijs. Want jouw droom is dat ieder kind, wereldwijd, zonder onderscheid in sexe toegang heeft tot onderwijs. Nog zevenenvijftig miljoen kinderen te gaan. Zevenenvijftig miljoen!

Geen geluk

Om dat enorme doel tot levensmissie te maken vind ik onmenselijk bijzonder. Ik wens je geen geluk toe, ik weet dat je dat niet nodig hebt. Ik wens je toe dat je jezelf niet vergeet in je strijd voor ál die anderen. Ik wens je toe dat je geniet onderweg en ik wens dat overal ter wereld mensen door jouw verhaal geraakt worden. Net zoals ik geraakt werd door jouw optreden in College Tour. Een verlegen jong meisje kwam op, een indrukwekkende, moedige en zeer volwassen vrouw verliet het podium.

Met een dankbare groet,

Phileine

Reageer op artikel:
Aan de dood ontsnapt en nog maar 16
Sluiten