Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 21 nov 2014

Aan de moeder van school die m’n gezin in de vangrail reed

Fammes Muriel rijdt met haar drie kinderen en pup in de vroege ochtend richting school als ze door een grote zwarte Landrover de berm in wordt gereden. Het zal toch niet? En jawel, het blijkt een moeder van school met twee kinderen in de auto. Ze gaat de confrontatie aan…

De zon schijnt en zoals bijna elke dag rijd ik de dagelijkse tien minuten van ons huis naar school. Dit ritje is onbeschrijflijk mooi en wordt als een van de mooiste ritten in de wereld bestempeld. Met aan de linker kant uitlopers van de Tafelberg en aan de rechterzijde de Atlantische oceaan waar regelmatig dolfijnen en op zijn tijd walvissen een showtje opvoeren.

De dagelijkse rit van huis naar school

Onderweg staat het vertrouwde rijdende koffiekarretje waar dagelijkse praatjes plaatsvinden onder het genot van een latte of cappuccino. Een rit die je doet beseffen hoe gelukkig je bent. Een rit die je doet onthaasten. Niet iedereen is het daar overigens met me over eens want in Kaapstad laat de rijstijl van mede weggebruikers nogal eens te wensen over. Vooral volgepropte taxi busjes en tot de nok toe geladen bakkies (een soort kleine pick up wagen) met mensen, hout, dieren en wat er maar in past, lijken altijd haast te hebben en weinig met verkeersregels of veiligheid.

Zwart gevaarte

Vandaag rijdt er achter me een grote zwarte Landrover Discovery. Ook dit gevaarte heeft weinig op met de voor mij zo ontspannende omgeving want afstand houden is er niet bij. Ik word er onrustig van. Voor me doemt een vol bakkie op die de glooiende weg amper aankan. Ik haal in, maar vergeet mijn knipperlicht te gebruiken. Het zwarte gevaarte is duidelijk geïrriteerd dat een kans op inhalen (en zo welgeteld 1 auto opschuiven) ontnomen wordt. Ietsje verderop versmalt de weg alweer van een tweebaans- naar een eenbaansweg.

‘Mommy that car is pushing us off the road’

En dan gebeurt het. Ik voeg me naar de eenbaansweg en terwijl ik dit doe doemt de Landrover naast me op en drukt me van de weg. Ik schrik me een ongeluk. Mijn 6-jarige zoontje zegt: ‘Mommy, that car is pushing us off the road.’ Ik stuur van links naar rechts en weet de auto in bedwang te houden. Het is gelukt hoor. De Landrover zit voor me. Ik zie contouren van kleine koppies in de auto zitten. Het zal toch niet? Is dit een moeder (of vader) van school? Werd ik net van de weg gedrukt door iemand die de zorg heeft over haar kinderen en zal moeten kunnen voelen hoe het zou zijn om een ongeluk te maken. Of voelt deze ouder zich machtig en veilig in het gevaarte dat lacht om een deuk van een kleinere auto.

Knipperlicht

We parkeren tegelijkertijd voor de school en ik ren uit mijn wagen voordat de bestuurder uitstapt. Jawel, het is een moeder met twee jonge kinderen. ‘Ik kan niet geloven dat je een moeder bent. Je duwt me van de weg met je dikke auto. Waarom? Je brengt iedereen in gevaar. Je eigen kinderen en de mijne.’ Haar ogen spuwen vuur en ze reageert: ‘Je deed je knipperlicht niet aan toen je inhaalde.’ Ik: ‘En dan besluit je me te straffen door me in gevaar te brengen omdat ik iets vergeet? Wat moet jij een druk leven hebben dat je zoveel haast hebt dat je niet meer nadenkt en als een gek gaat rijden. Ik heb medelijden met je kinderen die dit gedrag als voorbeeld hebben.’

Haar reactie? ‘Ik heb geen tijd om met jou te praten.’

Amen…

Heb jij ooit gedrag meegemaakt van een mede ouder dat de spuigaten uit liep? Deel het hier met Famme.

Lees ook eens: Mommy Wars: Zo absurd om andere ouders te veroordelen.

Reageer op artikel:
Aan de moeder van school die m’n gezin in de vangrail reed
Sluiten