Anne Broekman
Anne Broekman Mind 28 okt 2016

Aan de vrouw die mijn dochter met Down nog eens goed wilde bekijken

Ze zette zich schrap voor starende blikken en onbeschaamd commentaar. Dus toen een onbekende vrouw aan de jonge moeder Maggie McKelvey vroeg of zij haar pasgeboren dochtertje, die het syndroom van Down heeft, beter mocht bekijken, verwachtte Maggie het ergste. Maar dat liep even anders.

Vijf jaar geleden beviel Maggie van haar dochtertje Ava. De diagnose Downsyndroom kwam als een donderslag bij heldere hemel. Maggie schrijft in haar blog: ‘Angst voor het onbekende overheerste ons leven. Hoe zou haar – en onze – toekomst eruit gaan zien? Ik werd een overbeschermende moederbeer en zag glimlachjes van vreemden aan als tekenen van medelijden. Bang en verliefd op deze kleine baby, voelde ik me vreselijk verloren.’

LEES OOK: Nederlandse Liva (1) heeft Down en scoort modellencontract

Brede glimlach

Toen Ava een maand oud was, ging Maggie boodschappen doen met haar. In het gangpad bij de groente, veranderde haar leven. Een onbekende vrouw reed langs met haar karretje en gluurde nog eens over haar schouder naar moeder en dochter. Ze liep terug en vroeg of ze Ava van dichtbij mocht bekijken. Ze kreeg een brede glimlach op haar gezicht toen ze de kleine Ava vredig zag slapen.

[source id=”attachment_122121″ align=”none”][/source]

‘Dank je wel, dit brengt zo veel mooie herinneringen terug,’ zei de vrouw. Op dat moment kwam er een tienermeisje naar de vrouw lopen, die haar een stevige knuffel gaf. Ook dit meisje had het syndroom van Down. De vrouw legde een hand op Maggies schouder: ‘Je bent ontzettend gezegend. Alles komt goed, dat zul je zien.’

Nieuw leven

Maggie schrijft: ‘Ik stond daar met tranen in mijn ogen en antwoordde bibberig ‘dank je wel’. Het voelde alsof er een enorme last van mijn schouders viel. Het zou goed komen met ons. Het zou goed komen met Ava. Deze vrouw gaf me de kracht op Ava op te voeden met het idee dat zij alles kan bereiken wat ze wil. Vandaag is Ava een vrolijke kleuter die ons veel liefde geeft. De onbekende vrouw in de winkel zal nooit weten wat ze mij die dag heeft gegeven. Ze gaf me de mogelijkheid om mijn angst opzij te zetten en me te richten op ons nieuwe leven met ons meisje. En ze had gelijk: we zijn ontzettend gezegend.’

LEES OOK: vader weigert zoon met Down op te geven, vrouw vraagt scheiding aan

Reageer op artikel:
Aan de vrouw die mijn dochter met Down nog eens goed wilde bekijken
Sluiten