Redactie
Redactie Kids 21 apr 2016

Aan het nadenken over een geschikte naam voor je kind?

Mijn vriend en ik zijn het niet altijd over alles eens, wat af en toe tot gezellig pittige discussies leidt. Geen paniek, we komen er altijd weer uit. Eén van de zaken waar we echter vanaf de eerste minuut over op één lijn zaten, was de naam van onze dochter. Kort, niet teveel poespas en – aangezien we in het buitenland wonen – qua uitspraak voor iedereen overal uit te spreken.

Een naam bedenken voor je kind kan voor sommige ouders een echte breinbreker zijn. Al helemaal als je van te voren niet wil weten of het een jongetje of een meisje wordt: dan mag je met twee namen op de proppen komen. Ervan uitgaande dat je je kind slechts één naam geeft, that is.

Het is ook niet niks: je kind kan in z’n leven een heleboel dingen zelf bepalen, maar de naam die het bij de geboorte krijgt, is toch wel een gevalletje fait accompli.

Dit zijn zaken waar de gemiddelde ouder (to be) over nadenkt bij het kiezen van een naam.

[STAP stap=”1″]

De associatie

Als je vroeger een Frank in de klas had die een enorme bullebak was en alle kindjes – inclusief jijzelf – uit de buurt terroriseerde, is het niet heel waarschijnlijk dat je hele warme gevoelens krijgt bij de naam. Hetzelfde geldt voor Nicole die altijd een snottebel had, of Sammy die altijd om het minste of geringste moest huilen. Exit Frank, Nicole en Sammy.

[STAP stap=”2″]

Jij vindt de naam wel leuk, maar je vriend niet

We hate to break it to you, maar dan gaat het ‘m waarschijnlijk niet worden.

Bron: Tinyme

[STAP stap=”3″]

De naam is té populair

Er worden niet voor niets elk jaar lijstjes gepubliceerd met de populairste babynamen. Meestal leidt dat tot een daling in het aantal Sams, Seps en Emma’s. Mensen houden nou eenmaal van het idee bijzonder en zo uniek mogelijk te zijn.

[STAP stap=”4″]

Hij is té uniek

Zo uniek, dat je bang bent dat mensen het vooral een hele gekke naam vinden. Eponine, Feeërieke, Anakin, Lure en Sequoia zijn voorbeelden van ‘bijzondere’ namen.

[STAP stap=”5″]

In de familie is vorig jaar al een Fien geboren

Denk er goed over na hoe leuk het voor een kind is om een naam te hebben die haar nichtje ook heeft. En, heel belangrijk, overleg van te voren met de papa en mama van Fien dat jullie de naam zo ontzettend leuk vinden dat jullie er ook over denken om jullie dochter zo te noemen. Er zijn menig familieruzies ontstaan omdat dit niet gebeurde.

Bron: DAIJAH

[STAP stap=”6″]

De zus van je beste vriendin heeft haar dochter Fien genoemd

Zie #5. Ook al heeft niemand het alleenrecht of patent op een bepaalde naam, toch is het een soort ongeschreven regel dat je dit van te voren even aankaart. Let wel: veel ouders vinden het juist een eer als je de naam zo leuk vindt dat je je eigen kind ook zo wil noemen; het is immers een prachtig compliment.

[STAP stap=”7″]

De internationale uitspraak

We bijven nog even bij Fien. Ook al is het echt een superleuke naam, in Engelstalige landen zullen veel mensen denken dat Fien zegt ‘dat het prima met haar gaat’, terwijl ze zich eigenlijk probeert voor te stellen. Maar daar mag je verder als je wil maling aan hebben, want Nederlandse namen hebben absoluut een charme. Als ze ooit gaat backpacken of bij een grote multinational gaat werken, bedenkt ze er vast wat op. Just so you know: deze namen geven in het buitenland de nodige moeilijkheden

[STAP stap=”8″]

De Nederlandse uitspraak

Oren is een leuke naam, stoer ook. Maar ja, het blijven ook die dingen waar je mee hoort. Net als Peer, Storm, Rover en Splinter wat dat betreft bijzondere namen blijven.

[STAP stap=”9″]

Namen waar dingen op rijmen

Wat er rijmt op Rik, Nick en Mick ligt nogal voor de hand. Ook op de naam Roos kun je in theorie wel een zeker rijmwoord bedenken. Jet-gaat-retteket-naar-Beter-Bed (m’n stagiaire heet Jet en wil dit graag even toevoegen). Maar ik – tot mijn vijftiende zo plat als een dubbeltje – had het in de puberteit ook niet bepaald makkelijk (Inge-met-de-niet-zo-grote-zeg-maar-hele-kleine-dingen). En vriendin Jolien kaart graag aan dat ze bij vlagen gek werd van Jolien-laat-je-tieten-zien, net als dat Irene vaak hoorde dat ze mooie – of juist niet – benen had. Maar tegen enthousiaste rijmfanaten valt toch niet op te boksen, dus misschien moet je die strijd laten varen.

[STAP stap=”10″]

Een staatshoofd wiens beleid je misschien afkeurt

Hoeveel Bashars, Angela’s en Vladimirs zijn er de afgelopen jaren geboren? Je moet er toch niet aan denken dat jouw bloedje Silvio later ook schunnige zwembadfeestjes met minderjarige modellenmeisjes viert?

[STAP stap=”11″]

Vernoemen naar een bekend persoon

Er lopen in Amsterdam anno nu een heleboel Jari’s, Nwanko’s en Finidi’s rond – een jaar of 20, 21 zijn ze. Het waren tenslotte de jongens met wie Ajax in 1995 de Champions League won. Maar ja, hoe leuk is dat ruim twintig jaar later nog, als de jongens ergens in de onderste regionen van een Afrikaanse competitie spelen? Nog even los van de bijzondere combinaties die het teweegbracht: Nwanko Jansen en Finidi de Wit – mooie contrasten. Ook moet je als juf niet gek opkijken als je in je klas Iggy, Bruce en Angelina binnen ziet wandelen.

[STAP stap=”12″]

Hoe kun je het afkorten?

Want dat doen mensen nagenoeg altijd. Of ze zetten er ‘tje’ achter, of ze hakken moeiteloos de laatste lettergrepen van de door jou zorgvuldig gekozen naam af. Valerie wordt Val, Jasmijn wordt Mijn (of Jas, maar dan toch liever Mijn), Alexander wordt onherroepelijk Alex, Koen gaat door het leven als Koentje (hopelijk maar tot een bepaalde leeftijd) en Boris wordt naar alle waarschijnlijkheid Bor. Niks mis mee, maar wel iets om rekening mee te houden.

Herkenbare struggles? Reageer op Facebook!>

Handig voor mensen die nog niet weten of ze een jongetje of een meisje krijgen: dit zijn 30 unisex namen>

Reageer op artikel:
Aan het nadenken over een geschikte naam voor je kind?
Sluiten