Melissa Eissens
Melissa Eissens Kids 26 dec 2017

Op deze manieren krijg je de kinderen makkelijk aan tafel

Een van de leukste momenten van de dag is toch wel het samen eten aan tafel. Zijn je kinderen hier niet altijd voor in de mood? Met deze vijf simpele manieren stimuleer je ze om toch aan tafel te komen zitten.

Eten op de bank of een snelle afhaalmaaltijd is natuurlijk makkelijk, maar wel minder gezellig. Ouders hebben het vaak al druk genoeg en er is dan niets fijners om thuis met de kinderen aan tafel te zitten en hun verhalen aan te horen.

Onderzoek laat zien dat gezinnen die samen eten hier veel voordelen uit halen. Het samenkomen stimuleert de communicatie en verbetert relaties. Kinderen die vaak aan tafel zitten met hun familie zouden beter presteren op school, ze maken betere keuzes en presteren goed onder druk. Ook zouden zij een goede basis meekrijgen over gezonde eetgewoontes waar ze later profijt van kunnen hebben.

1. Geef ze een keus

Geef om de beurt een familielid de keus om te bepalen wat er die avond gegeten wordt. Op deze manier hebben de kinderen het gevoel dat ze controle en verantwoordelijkheid hebben over het eten en de planning wat ze een stuk enthousiaster zal maken om mee te doen.

2. Geef ze vaste dagen

Geloof het of niet, maar kinderen houden net als wij, ook van structuur. Zodra ze weten dat het ‘zondag patatdag’ is of ‘maandag soepdag’, zal je zien dat er nog maar weinig commentaar komt op het eten. Want ze zijn er hier, net als iedere week, al op voorbereid.

LEES OOK: Een moeilijke eter in huis? Nederlandse onderzoekers: Het komt écht goed

3. Geef iedereen een taak

Zorg dat iedereen een bepaalde rol heeft in de keuken. De een kan de tafel dekken, de ander de vaatwasser inruimen. De leeftijd maakt niet uit, iedereen kan een kleine taak krijgen in de keuken. Zo transformeer je opruim-tijd in quality-time.

4. Plan vooruit

Het avondmaal overslaan is geen optie. Hongerige buikjes moeten worden gevuld en vooral na een lange dag kan dat als een behoorlijke taak aanvoelen. Kies daarom voor recepten die een bereidingstijd hebben van ongeveer 30 minuten. Als je een slowcooker in huis hebt, gebruik die dan vooral. Als kinderen na een lange dag thuis komen en nog lang moeten wachten op het eten dan zal je zien dat ze moeilijker aan tafel te krijgen zijn. Kies daarom na een drukke dag voor een snelle maaltijd die klaar is voordat ze de kans krijgen om naar boven te gaan spelen of te gaan bankhangen.

5. Hou het gezellig aan tafel

Denk aan vrolijke achtergrondmuziek, leuke onderwerpen of kleine spelletjes zoals ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Dit zal allemaal zorgen voor een aangename sfeer tijdens het avondeten. Dit is namelijk niet het moment om te mopperen over slechte cijfers of rommelige kamers. Kies een apart moment van de dag om zulke zaken te bespreken.

LEES OOK: Volgens een Harvard-arts is dít het beste ontbijt om iedere dag te eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parenting

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op deze manieren krijg je de kinderen makkelijk aan tafel
Sluiten