Eva Dusch
Eva Dusch Beauty 24 jul 2015

Aan welke gênante beautytrends uit de 90’s heb jij je schuldig gemaakt?

Terugblikken op beautytrends van vroeger kunnen twee denken betekenen: je ligt helemaal in een deuk van het lachen of je kruipt onder de dekens van schaamte. We kennen zo allemaal onze schoonheidsfoutjes, maar wanneer je meer dan vijf van deze trends uit de jaren negentig kunt afstrepen, dan mag je je gerust afvragen: waar ging het mis?

Elk decennium kent zo haar schoonheidsfoutjes, of zeg maar gerust fouten, maar de nineties kent een beautykit die diepe sporen van schaamte heeft achtergelaten. De ‘minimalistische’ wenkbrauw, bruine lippenstift en glitters over je hele lichaam. Gelukkig ligt het bewijsmateriaal thuis bij je ouders op zolder en niet in de krochten van Facebook, want dit kan behoorlijk wat smuk op je imago veroorzaken.

1. De dunne wenkbrauw

Een Cara Delevigne was in de jaren negentig ongekend geweest. Brooke Shields was de enige waarbij we het toestonden. Maar de rest van de wereld liep met flinterdunne ‘streepjes’ boven de ogen. Iets waar we nu stijl van achterover slaan, want hoe was dat ooit mogelijk? Het maakt niet uit hoeveel BN’ers of Kim Kardashians het doen, dit mag nooit meer gebeuren.

2. De hoge paardenstaart

In Amerika noemde ze het ‘The Fountain Head’. Oftewel: de paardenstaart mag niet lager dan op de kruin van je hoofd (en het liefst met een dikke elastiek) waardoor de plukken haar als een fontein over je hoofd heen vallen.

3. Haarplukjes voor je gezicht

Een knot werd eerst met veel gel en stevig kamwerk op je hoofd gezet, om er vervolgens achter te komen dat dit een nogal ijzig en stijf gezicht opleverde. Plan B: trek er een paar nutteloze haarplukjes uit aan de voorkant en je lijkt gewoon weer een gezellige losbol. Eh, nou nee. Deze look was lang niet zo casual doch stijlvol uitgevoerd als de boho-look van nu. Zelfs Kate Moss kwam er niet mee weg (en laten we ook weer even wijzen op die weggeplukte wenkbrauwen).

4. Een knot als een stekelvarken

De losse haarplukjes waren al slecht te verteren, maar dít?! Hoe hebben we ooit zo rond kunnen lopen? De halve tv-cast van ‘Friends’ liep er weliswaar mee rond (verdomme Rachel, we zagen jou als rolmodel), maar was er niemand die ons eerlijk kon vertellen dat we erbij liepen als een stekelvarken? Bedankt hè.

5. Blauwe oogschaduw

Het duurde toch zeker even voordat we alle doosjes met blauwe oogschaduw voorgoed verbannen en verbrand hadden. Het grootste probleem met blauw op de ogen? Eigenlijk is elke dosis te veel (het ging gerust tot de wenkbrauwen) en lelijk. Of je nu een blanke of donkere huid hebt, het doet vaak niets voor je. En het lijkt er altijd op alsof je in de toilettas van je moeder hebt lopen snuffelen.

6. Gemma Glitter

In deze (te)gekke periode in ons leven was het heel normaal om jezelf een make-over te geven met gel, spray en poeders die voor 90% uit glitters bestonden. En dat in combinatie met blauwe oogschaduw en een hoge paardenstaart schreeuwt maar één ding: gênant!

7. Haar als noedels

Sorry, voor de slechte vergelijking maar we konden niks beters verzinnen. Het ding was dus: bij haast stopte je je haar in een wafelijzer óf voor het betere werk ging je met vlechtjes slapen want dit zorgde voor zo scherp mogelijke zigzag-kronkels in je haar. Laten we één ding onthouden: noedels zijn om te eten en daar blijft het bij.

8. Nutteloze vlechtjes

De jaren negentig had zo haar eigen festival-beautyvoorschriften. En dan praten we niet over stijlvolle hoedjes en knotjes. Nee, als je de blits wilde maken en je inner-boho naar boven wilde halen dan zorgde je voor vlechtjes op de meest random plekken in je haar. Symmetrie en een geldige verklaring hiervoor waren ver te zoeken. Nee, Madonna is ook geen goede reden.

Vlechten anno 2015? Dat doe je dus zo!>

9. Ingevlochten haar

Eerst waren het de gevangen, toen de gewone man op straat en toen besloten wij vrouwen ook maar even deze alles behalve sexy en elegante haarstijl over te nemen. De enige die hier mee weg komt: Alicia Keys.

10. Bruine lippenstift

Lippenstift met een kleurnaam als ‘cacao’ of ‘rozijn’ doen niet af aan de verschrikkelijke namen van tegenwoordig. Maar de kleuren zijn beduidend beter geworden, want bruin zien we nergens meer terug gelukkig. Alsof onze lippen toen op het punt van afsterven stonden en we te veel sigaretten hadden gerookt. Hoe dan ook: het zag er alles behalve gezond en glamorous uit. En dan te bedenken dat er ook nog een lipliner bij kwam. Mogen we even huilen van schaamte?

11. De mini-knotjes

Hoeveel haarfouten konden we begaan in tien jaar? Nou, veel dus. Het was een rijk pallet aan verschrikkelijke kapsels. Zoals ook deze knotjes. Niet alleen duurde het een eeuwigheid om deze in je haar te krijgen zonder dat je hoofdhuid en zelfs schedel pijn begonnen te doen, maar het was natuurlijk ook gewoon geen gezicht. Misschien denken we over tien jaar ook wel zo over die halve knot die nu op ons hoofd zit.

12. Highlights

Nee, zelfs Brad Pitt komt daar niet mee weg.

Aan welke trends heb jij meegedaan? Reageer op onze Facebook! >

Mogen we even wegduiken? Van deze vragen krijgen we dus echt plaatsvervangende schaamte>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Aan welke gênante beautytrends uit de 90’s heb jij je schuldig gemaakt?
Sluiten