Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 12 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Wordt jij ook gillend gek als je mensen hoort kauwen? Misschien heb je dan misofonie

Smakken klinkt vrijwel iedereen onsmakelijk in de oren, maar je hebt ook mensen die echt gék worden als ze horen hoe iemand in een appel bijt of krakend een zak chips wegwerkt. De aandoening misofonie is misschien dan wel de oorzaak.

Misofonie

Haalt je collega die om vier uur haar cracker met kaas eet het bloed onder je nagels vandaan? Krijg je zin om ergens tegenaan te slaan wanneer iemand in de trein uitgebreid een yoghurtje met cruesli verorbert? Je bent niet de enige. Naar schatting lijdt zes tot zeven procent van de Nederlanders aan misofonie; een neurologische aandoening die in het kort betekent dat een gevoel van walging je overneemt wanneer je geluiden hoort die een ander produceert.

Misofonie een serieuze aandoening

Er werd altijd wat lacherig over gedaan, maar onderzoekers ontdekten dat dit een serieuze aandoening is. Ze ontdekten dat mensen die lijden aan misofonie een verschil hebben in hun frontale hersenkwab. Het brengt je verder geen schade toe, maar het kan je wel belemmeren dagelijks leven.

Iemand willen slaan

Neem bijvoorbeeld de 29-jarige Olana Tansley-Hancock uit Engeland. Voor haar werden de geluiden die haar gezinsleden tijdens het avondeten produceerden ondraaglijk toen ze een jaar of acht was. ‘Het geluid van mijn etende familie dwong me om mijn avondeten op m’n slaapkamer op te eten. Ik kan het alleen omschrijven als het gevoel iemand in z’n gezicht te willen slaan wanneer ik diegene hoor eten. Iedereen die me kent, weet dat ik helemaal niet zo ben.’

Oordopjes

Toen ze hiermee voor het eerst naar de huisarts ging, maakte die haar belachelijk. Online vond ze mensen die precies hetzelfde hebben als zij en besloot ze mee te doen aan onderzoek naar de aandoening. Inmiddels heeft ze haar levensstijl aangepast en gaat het een stuk beter. Olana mediteert, beperkt haar cafeïne- en alcoholinname en neemt altijd overal oordopjes mee naartoe.

Hartslag

De onderzoekers zagen dat er iets verandert in de hersenactiviteit van mensen met misofonie wanneer ze een geluid horen dat hen triggert. Ook ging hun hartslag omhoog en begonnen ze heftiger te zweten. Het komt erop neer dat de hersenen van iemand met misofonie in de overdrive gaan.

Het onderzoek is goed nieuws voor iedereen met deze aandoening. Nu het eindelijk serieus wordt genomen, is er ook ruimte om therapieën te ontwikkelen. Tot die tijd is het in ieder geval geen slecht idee om te investeren in een noise canceling koptelefoon als je denkt dat je ook last hebt van misofonie.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wordt jij ook gillend gek als je mensen hoort kauwen? Misschien heb je dan misofonie
Sluiten