Redactie
Redactie Columns 1 okt 2014

Aangrijpende fotoreeks waar je stil van wordt

Fotojournaliste Eman Mohammed werkt momenteel aan de aangrijpende fotoreeks iWar. De serie omvat portretten van Holocaust slachtoffers, mensen die 9/11 hebben overleefd en oorlogsslachtoffers in Gaza.

Mohammed is zelf een Palestijnse moslima, die met haar foto’s aantoont dat verlies iets universeel is. Ze is verbonden aan de organisatie TED, een online platform voor mensen die de wereld beter willen begrijpen.

Wij selecteerden een paar foto’s uit iWar, om Mohammed’s krachtige boodschap met jullie te delen. De leegte die deze mensen voelen, wordt meestal gesymboliseerd door een kledingstuk. Wij werden er stil van.

Shahd (3) en haar broertje Mohammed (1,5) zitten bij hun oma op schoot. Hun moeder Sahar kwam om in 2011, toen een Israëlische raket hun huis raakte. Mohammed was drie maanden oud. Sahar’s lievelingsshirt benadrukt de leegte in de foto.

Vader Saadi (28) poseert met zijn zoon Ehab en dochter Rawan. Zijn vrouw kwam om tijdens luchtgevechten in Gaza, toen hun huis voor een tweede keer werd geraakt. Samar ging naar de keuken om thee te zetten, maar keerde nooit terug.

Safia (25) houdt haar zoon Mohammed (5 maanden) stevig vast. In haar andere hand houdt ze de trui van haar verloren zoon omhoog. Mohammed (4) droeg deze trui op zijn laatste dag naar school. Ook hij kwam om tijdens luchtaanvallen in Gaza. Safia vernoemde haar tweede kindje naar hem en vertelt: ‘niets vervangt het verlies van een zoon, zelfs niet een andere zoon.’

Voor de hele gallerij Loss is loss. Pain has no Nation en de bijbehorende verhalen verwijzen we je graag door naar de non-profit organisatie TED.

Reageer op artikel:
Aangrijpende fotoreeks waar je stil van wordt
Sluiten