Zo leer jij je kinderen gezonde eetgewoonten aan
De meeste kinderen worden niet geboren met een aangeboren passie voor gezonde culinaire hoogstandjes. Als je wil dat je kind gezonde eetgewoonten ontwikkelt, zul je daar zelf moeite voor moeten doen. Hoe? Dat vertellen we je hier. Althans, we geven je een aantal handige tips; het kokkerellen laten we aan jou over.
Zo ontwikkelt je kind gezonde eetgewoonten
Let’s be honest: ieder kind is verschillend. Je kunt twee kinderen op dezelfde manier opvoeden en toch zullen ze verschillende voorkeuren ontwikkelen. De een vraagt om een appel, terwijl de ander de ene na de andere chocobrownie naar binnen propt. Toch is het onze taak als ouders om in ieder geval een poging te doen om onze kinderen gezonde eetgewoonten aan te leren.
Geef het goede voorbeeld
Helaas voor alle zoetekauwen: dit is echt een must. Als we willen dat onze kinderen gezonde eetgewoonten ontwikkelen, moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Wanneer kinderen je telkens met een zak chips op de bank zien zitten, zullen zij die gewoonten uiteindelijk zelf overnemen. Het tegenovergestelde is ook waar. Zien jouw kinderen je aan een gezonde wortel knabbelen? Dan zijn ze eerder geneigd om mee te doen.
Maak eten leuk
Het is belangrijk dat je kinderen eetmomenten niet als stressvol ervaren. Maak van deze momenten vooral een feestje. Een bord eten moet er spannend en aantrekkelijk uitzien. Zorg bijvoorbeeld voor verschillende kleuren: gele paprika, rode tomaatjes en een groene komkommer maken het bord meteen een stuk spannender. Je kunt het eten ook in leuke vormen snijden of er creatieve ‘gezichtjes’ van maken. Laat je kinderen ook meehelpen met het bereiden van hun lunch of helpen bij het klaarmaken van het avondeten. Op deze manier geef je ze keuze over welke producten worden gebruikt en maak je het koken bovendien leuker voor hen.
Zorg dat je kinderen voldoende water drinken
Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen honger gemakkelijk verwarren met dorst. Zorg er daarom voor dat je kinderen voldoende water drinken. Zo blijven ze goed gehydrateerd en zullen ze waarschijnlijk minder vaak geneigd zijn om te snoepen. Hebben je kinderen geen zin in een verfrissend glaasje water? Voeg dan wat fruit toe aan een kan met water en laat het even intrekken voor extra smaak. Je kunt ook kokoswater of kruidenthee aanbieden als alternatief.
Ga geen eten verbieden
Je wilt geen voedingsproducten als ‘slecht’ of ‘verboden’ labelen. Door deze producten te verbieden, zullen je kinderen het alleen maar nóg liever willen eten. De verleiding en nieuwsgierigheid zal namelijk alleen maar groter worden. Daarbij wil je hen leren dat ze af en toe best iets mogen snoepen. Een gezond eetpatroon bestaat nu eenmaal uit een gebalanceerd dieet. Door geen voedsel te verbieden, leer je je kinderen ook om zelf verantwoording te nemen voor hun eetgedrag.
Beloon gezonde keuzes
Wanneer je kinderen kiezen voor fruit in plaats van een koekje, is het belangrijk om dit mooie ‘hallelujah’-moment te belonen. Geef ze een compliment en leg uit waarom het stuk fruit gezonder is dan snoep. Wedden dat je je kind ziet opbloeien van trots (of misschien hoort hij je complimentje al niet meer omdat hij te druk bezig is met smikkelen)?
Maak gezond eten beschikbaar
And last but not least: zorg ervoor dat er voldoende gezonde keuzes beschikbaar zijn. Wanneer kleuters de kasten openen, wil je dat ze allerlei verantwoorde snacks en voedzaam eten zien. Dat is logisch, want als de kasten vol zitten met troep, is de verleiding om ongezonde keuzes te maken veel groter. Door gezonde voeding in te slaan, help je niet alleen je kinderen bij het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten, maar wordt het ook gemakkelijker voor jou om die chocoladecravings te weerstaan.