Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Mind januari 9, 2016

Aanpakken die handel! Zó ga je dat eeuwige uitstelgedrag eindelijk te lijf

Ben jij iemand die altijd alles maar tot het allerlaatste moment uitstelt? Je weet van jezelf dat je het doet, je vindt het mega irritant, maar toch kun je er moeilijk iets aan doen. Met deze tips kun je vandaag nog aan de slag, zodat je eindelijk een punt achter dat uitstellen kunt zetten.

Je bent niet de enige die in dit nieuwe jaar wat minder wil uitstellen. Wij op de redactie weten er jammer genoeg al-les van. Wist je trouwens dat 20 procent van de mensen zelfs last heeft van chronisch uitstelgedrag? Ja, dat bestaat dus ook. Volgens Joseph Ferrari, hoogleraar psychologie aan de DePaul University is het een serieus probleem dat door veel mensen over het hoofd wordt gezien. ‘Tegen die mensen zeggen dat ze ‘het gewoon moeten doen’ is hetzelfde als tegen een zwaar depressief persoon zeggen dat hij of zij z’n kop op moet houden.’

Als je jezelf in de laatste zin van de vorige alinea herkent is het vooral raadzaam om naar je huisarts te gaan. Heb je wel last van uitstelgedrag, maar in mindere mate? Lees dan vooral onderstaande tips die je een klein beetje kunnen helpen bij het oppakken van de dingen die je al zo lang uitstelt.

[STAP stap=”1″]

Breek je werk op in kleine stapjes

Een van de redenen waarom we dingen uitstellen is omdat we het werk te veel vinden. Deel het grotere geheel dan op in kleine stapjes, zodat je overzicht in het geheel brengt. Moet je bijvoorbeeld al heel lang de bovenverdieping eens schoonmaken, maak dan een to-do lijstje. Als je concreet voor je ziet wat er moet gebeuren, lijkt het minder dan het in je hoofd is.

[STAP stap=”2″]

Omring jezelf met actievelingen

Als je jezelf omringt met mensen die totáál geen last hebben van uitstelgedrag kan dit enorm inspirerend op je uitwerken. Actieve mensen zitten vol energie en kunnen je onbewust aanzetten tot actie.

[STAP stap=”3″]

Begin gewoon ergens

Dit is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt wel. Als je een berg was hebt liggen waar je al dágen tegenaan hikt én je hebt een middagje vrij, klap gewoon die strijkplank uit en begin aan een kledingstuk. Voor je het weet is de stapel weg. Of de helft. Want als je dan toch bezig bent…

[STAP stap=”4″]

Maak een beloningssysteem voor jezelf

Volgens Joseph Ferrari helpt het als je met jezelf afspreekt dat als je je taak volbracht hebt, je iets mag doen wat jij heel erg leuk vindt. Ben je eindelijk klaar met het verschonen van de bedden, mag je daarna één aflevering kijken van je favoriete serie. Wel zo fair, toch?

[STAP stap=”5″]

Maak bekend wat je gaat doen

Uitstellers zijn vaak perfectionisten volgens Joseph, dus als je van tevoren tegen mensen zegt dat je ergens mee begint, zul je het ook eerder doen. Alleen omdat je dan vervolgens tegen die personen kunt zeggen dat je het gedaan hebt. Een post op Facebook of Twitter kan ook helpen, want likes en reacties stimuleren de mens nu eenmaal. Zorg wel dat je er niet te lang blijft hangen…

Heb jij last van uitstelgedrag? Praat mee op Facebook!

6 redenen waarom de rommelige kamer van je kind wel degelijk jouw probleem is >

Reageer op artikel:
Aanpakken die handel! Zó ga je dat eeuwige uitstelgedrag eindelijk te lijf
Sluiten