Aanslagen… Wat zeg je tegen je kinderen?

Els van Asseldonk 22 mrt 2016 Kids

Nice, een plek van vakantie. Voor vele Nederlandse gezinnen. Quatorze Juillet, een Nationale feestdag waar de revolutie herdacht wordt en men feest viert met vuurwerk. Hoe leg je vreselijk nieuws als dit uit aan je kinderen? Ook zij hebben hun vragen, zeker nu het steeds vaker en steeds dichterbij komt…

Zes tips:

[STAP stap=”1″]

Scherm kleine kinderen af van bepaalde info en beelden

Let hierbij duidelijk op de leeftijd van je kind. Het Jeugdjournaal is altijd een goede graadmeter. Eerder schreef Fammes Thea als een artikel over hoe je de regels van het Jeugdjournaal thuis toepast.

[STAP stap=”2″]

Praat erover

Als er iets in de wereld gebeurt dat het nieuws domineert, moét je er wel met je kind over praten. Doe jij dat niet, dan doet iemand anders het wel en heb je geen invloed op hóe het wordt verteld (behalve als het op school door de lerares is misschien). Vraag aan je kind wat zij er al over weten en hoe ze zich daarbij voelen.

[STAP stap=”3″]

Maak je kinderen niet onnodig banger

Ofwel: vertel geen dingen die ze banger kunnen maken.

[STAP stap=”4″]

Stel je kind dus wel gerust

Relativeer, want je schiet er niks mee op dat ze denken dat het hen elk moment kan overkomen.

[STAP stap=”5″]

Wees eerlijk

Geen enkele vraag is (te) gek. Vertel eerlijk en objectief wat er gebeurd is, maar selecteer wel de info die je geeft. Je mag best zeggen dat je ook niet snapt waarom mensen aanslagen plegen en dat jij er ook verdrietig over bent.

Wat nou als ze enge, ongecensureerde beelden hebben gezien?
Orthopedagoog Lonneke van Elburg: ‘Sommige kinderen kun je beter beschermen tegen bepaalde informatie. Het was niet de bedoeling dat je kinderen de beelden zagen, maar probeer geen eigen invulling aan het verhaal te geven. Laat de ervaring van een kind centraal staan en ga hier verder op door. Stel vragen en laat een kind ook vragen stellen. Vraag ze bijvoorbeeld wat zij zouden kunnen doen om een ‘betere wereld’ te creëren. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd.’

Hoe pak jij dit aan? Praat mee op onze Facebook >

Reageer op artikel:
Aanslagen… Wat zeg je tegen je kinderen?
Sluiten