Redactie
Redactie Persoonlijk 18 jan 2018

8 x waarom het geweldig is als de vrouw haar vriend ten huwelijk vraagt

‘Ja maar, zo hoort het toch niet?’ Zeggen veel vrouwen die graag willen trouwen, maar nog niet zover zijn. Niet omdat zij niet zover zijn, maar omdat hun wederhelft op zich laat wachten. ‘Ja maar, wie maakt het wat uit hoe het heurt?’ Zeggen wij dan.

Mijn bovenburen zijn schatten van mensen. Allebei superaantrekkelijk, zeer intelligent, succesvol, onmetelijk grappig (vooral zij). Daar begin ik voor het gemak even mee, want anders vinden ze het misschien niet leuk dat ik ze gebruik voor dit stukje tekst.

Situatieschets: het aantrekkelijke, leuke stel is al een jaar of twaalf samen. Wonen in een fijn huis en hebben twee bloedjes van kinderen. Helemaal af, niks meer aan doen, zou je zeggen. Toch wel. Zij wil namelijk heel graag trouwen en wacht al een klein decennium tot hij op of door z’n welgevormde knieën gaat.

We leven in 2018 – f*ck tradities

Waarom ‘ie dat nog niet gedaan heeft, mag Joost weten. Maar eigenlijk maakt het ook helemaal niet uit wat hij en/of Joost ervan vindt, want waar het om gaat is dat het anno 2018 best wel ouderwets is om te denken dat het nog altijd zo traditioneel moet zijn als ‘de man die de vrouw vraagt’, nietwaar? Tradities, m’n bips. Dan zou het sowieso voor de meter niet opschieten met het huwelijk tussen lesbische vrouwen, maar dat terzijde.

Dus speciaal voor mijn bovenbuurvrouw en al die andere dames, ziehier een kleine bloemlezing aan redenen waarom het helemaal (meer dan) oké is voor een vrouw om haar vriend ten huwelijk te vragen – sterker nog: waarom dat geweldig is!

1. ‘Want zo hoort het, traditioneel gezien’

Ja, maar vroeger hoorde het ook dat jij je dagen sleet achter het aanrecht, kinderen barend, ze voor een groot deel alleen opvoedend, het huis schrobbend, etcetera. Ja, nee, je hebt volkomen gelijk, die traditionele rolverdeling was superleuk. Daarom hebben we ook zo ons best gedaan om iets meer vrouwelijke vrijheden te verwerven, toch?

2. ‘Ik heb het nou eenmaal zo in m’n hoofd’

Luister, niemand zegt dat je geen witte jurk inclusief meterslange sluier meer aan mag, en je mag ook nog gewoon met dat bruidsboeket gooien, werkelijk waar het enige wat anders is dan hoe je het in dat knappe hoofdje van je had voorgesteld, is de volgorde van vragen. Daarna gaat alles weer precies zo verder zoals jij het bedacht had.

3. Reality check: als je op hem wacht, gebeurt het misschien nooit

Ja, het staat er echt: “Anders gebeurt het misschien… NOOIT.” Houd dat goed in je achterhoofd als je nog eens zegt dat ‘het zo mooi traditioneel is’ en dat ‘je het nou eenmaal zo in je hoofd hebt’.

4. Het maakt voor een mooi verhaal voor de (klein)kinderen

‘Die mama van jullie, dat was me toch een modern, doortastend type die wel wist wat ze wilde – en er ook voor ging.’

5. Als Oprah president kan worden, kun jij je vriend ten huwelijk vragen

Een tikkie Cruyffiaans misschien, maar verder geen speld tussen te krijgen.

6. De dag wordt er echt niet minder leuk op

Tenzij mensen in speeches flauwe grappen gaan maken.

7. Niemand hoeft het ooit te weten

Als je het echt zo onoverkomelijk vindt, dan spreek je toch gewoon af dat het tussen jullie blijft. En als je een ceremoniemeester hebt die van te voren de speeches inziet (zie #6). Als ‘ie het dan toch ooit verder vertelt, kun je altijd nog scheiden, want ook dat mag best op jouw initiatief gebeuren.

8. Je hebt helemaal geen reden nodig: jij wil met ‘m trouwen – dat is reden genoeg

Vraag. Hem. Dus. Gewoon!

Lees ook: Waarom het heel erg leuk is om te trouwen als er al kinderen zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 x waarom het geweldig is als de vrouw haar vriend ten huwelijk vraagt
Sluiten