Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gezondheid 13 november 2017

Aardbeien giftig? Willen we die nu (voorlopig) dan niet meer eten?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht aardbeien op giftige stoffen. Wat blijkt? Door het zogenaamde cocktaileffect zijn aardbeien veel giftiger dan verwacht, zeggen experts. Zeg maar dag tegen de aardbeien uit de supermarkt. Juist die heerlijke zoete aardbei die elk kind lust, slik.

Aardbeien giftig door meerdere stoffen

Deskundigen trekken aan de bel: een aardbei bevat zes keer zo veel schadelijke stoffen dan ander fruit in de supermarkt, lezen we in het artikel dat onlangs op Trouw.nl verscheen. Trouw bekeek de cijfers van de NVWA over de hoeveelheid schadelijke stoffen in fruit, en kwam tot de conclusie dat in één partij aardbeien maar liefst zeventien schadelijke stoffen kunnen zitten.

Famme schrijft dagelijks voor vrouwen die jongleren met alle ballen die zij in de lucht houden. Het moederschap in combinatie met alle andere rollen is geweldig, leuk, maar soms ook ronduit zwaar. Voor je dagelijkse dosis herkenbaarheid  like de Facebookpagina van Famme.

Achterhaalde aanpak NWA

Waarom de NVWA niet ingrijpt? Omdat elke afzonderlijke stof de regels niet overschreed. Deskundigen vinden dit onacceptabel en een totaal achterhaalde aanpak. Volgens experts moet je kijken naar het totaal van de schadelijke stoffen en niet naar de stoffen afzonderlijk van elkaar. Er kan dan een zogeheten cocktaileffect ontstaan, waardoor een combinatie van stoffen wel degelijke gevaarlijk is. Omdat je dagelijks ook ander fruit eet dat mogelijk ook schadelijke stoffen kan bevatten, moet je daar ook nog eens rekening mee houden.

LEES OOK: Deze groenten en fruit koop je beter biologisch.

Discutabel

Ik kan persoonlijk alleen maar denken aan onze fruitschaal, waarbij er één stuk fruit is dat door iedereen in de familie vol overgave gegeten wordt: juist ja, de aardbei. Daar kan de banaan of appel bij ons niet tegenop. Toch zit er niks anders op: op dit moment vind ik het te discutabel om aardbeien aan mijn kinderen voor te schotelen.

Ps. Als je denkt: ik kan de aardbei toch goed wassen en dan is het wel goed? Helaas. Wassen helpt niet om de stoffen eraf te krijgen, omdat ze in het fruit worden opgenomen.

Trouw

Reageer op artikel:
Aardbeien giftig? Willen we die nu (voorlopig) dan niet meer eten?
Sluiten