Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 6 mei 2014
Leestijd: 3 minuten

Absurde opvoedtips van bekende mama’s

Breaking: ouders die niet met hun kind slapen staan op de rand van verwaarlozing, luiers zijn slecht (baby’s moeten het maar in het gras doen), postnatale depressie is een gevolg van een slecht eetpatroon en tampons maken je onvruchtbaar. Een kleine greep wat actrices (en tevens moeders) Alicia Silverstone, Gwyneth Paltrow en Gisele Bündchen beweren. Uh, wat?

Clueless-actrice Alicia Silverstone kunnen we sinds deze week toevoegen aan het lijstje ‘bekende moeders met een opvoedboek’. En op dat boek kwam nogal wat kritiek, want haar statements waren nogal ‘clueless’ als je het ons vraagt. Maar ze is niet de enige met zo’n boek. Zo heb je Gwyneth, mijn-kinderen-kijken-alleen-naar-Spaanse-of-Franse-televisie-Paltrow en Jessica Alba die het biologische kookboek An Honest Life schreef.

Borstvoeding verplicht

Met drie kinderen zou je toch denken dat het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen beter zou moeten weten. Zij geeft het advies: “Er zou een wereldwijde wet moeten bestaan die moeders verplicht om hun baby’s minimaal zes maanden borstvoeding te geven. Want dit is gewoon een unieke periode. Ook is het beste om thuis te bevallen.”

Tuurlijk, wij begrijpen ook wel dat het nooit verkeerd is om E-nummers en teveel suikers zo veel mogelijk proberen te vermijden. Alleen slaan de sterren ook hier weer een beetje door en raden moeders af om ‘schadelijke, chemische stoffen’ in verwerkte voeding aan je kind te geven. Schadelijke, chemische stoffen? Het is niet dat de foodsector onze kinderen wil vermoorden. Geen van deze beweringen wordt door de sterren onderbouwd met wetenschappelijke feiten.

Luiers? Nah, nergens voor nodig!

Alicia Silverstone zegt in haar boek The Kind Mama: A Simple Guide to Supercharged Fertility, A Radiant Pregnancy, A Sweeter Birth and a Healthier, More Beautiful Beginning (pfoeh, wat een mond vol) dat luiers de ontwikkeling van je kind verstoren. Het is beter om je kind zonder luier te laten rondlopen. Je moet maar aan de gezichtsuitdrukking van je kind uitmaken of-ie op het potje moet. Een andere tip is dat je onvruchtbaarheid zelf oplost door vlees, zuivel en verwerkte voeding uit je dieet te halen. Oh ja, dit zou trouwens ook je kinderen beschermen tegen alle soorten ziekten.

Autisme door vaccinatie

De Amerikaanse presentatrice Jenny McCarthy (ex-vrouw van Jim Carrey) voert een heftige strijd tegen vaccins. Zij denkt dat deze autisme bij haar kind hebben veroorzaakt. Maar, slim als McCarthy is, kon ze dit zelf weer oplossen met een speciaal dieet. Silverstone voegt daaraan toe dat er bewijs bestaat dat sommige kinderen nooit meer hetzelfde zijn na vaccinatie.

En als laatste: volgens de actrice verstoor je de bandvorming met je kind als je het in een wiegje laat slapen. De adviezen zijn waarschijnlijk goed bedoeld, maar wat ons betreft hadden de bekende moeders ze mogen houden. Wij hopen van harte dat deze moeders niet teveel een rolmodel zijn voor andere moeders.

Wat vind jij? Zijn deze moeders compleet doorgeslagen met hun goede adviezen?

Onze mening:
Famme is het helemaal mee eens dat borstvoeding en lichamelijk contact (zoals samen slapen) gezond is! Wij hebben er alleen problemen mee dat bekende vrouwen het zo zwart-wit stellen… Zo is borstvoeding of samen slapen (door ernstig slaapgebrek bij de ouder), of altijd met een potje achter je kind aanrennen en geen luiers meer gebruiken voor veel ouders om verschillende redenen geen optie (ook hier weer: natuurlijk is op het potje beter).

Helaas wordt deze nuance in de boeken niet gelegd en kijken de bekende mama’s niet verder dan hun neus lang is. Sterker nog, je wordt bijna als een slechte moeder afgeschilderd als je geen borstvoeding geeft, wel luiers gebruikt en zonder je kind slaapt. Dat vinden wij niet goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Absurde opvoedtips van bekende mama’s
Sluiten