Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 22 aug 2018

Onderzoek: 10 minuten per dag aan deze activiteit besteden boost het brein van je kind

Door: Soraya Vogelaar

Dat voldoende beweging goed voor ons is, is algemeen bekend. Het doet onder meer wonderen voor het metabolisme en de vetverbranding. Maar nu blijkt uit een onderzoek dat kinderen al baat kunnen hebben bij korte, intensieve sportsessies om de cognitieve vaardigheden te verbeteren. 

Onderzoekers van de Universiteit van Auckland bestudeerden de effecten van normale aerobics oefeningen op de cognitieve functies van een groep van 318 kinderen tussen de zeven en dertien jaar oud. De kinderen moesten eerst taken uitvoeren waarmee hun geheugen en cognitieve vaardigheden getest werden. Daarna werd de groep opgesplitst in tweeën. Er was een placebo-effect groep die normale sportoefeningen deed en een groep die HIIT (High Intensity Interval Training) sporten moest doen.

Het sportschema van de HIIT-groep bestond uit korte, intensieve oefeningen van tien minuten. Deze moesten de kinderen dagelijks uitvoeren gedurende zes weken.

Potentie
Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen uit de sportgroep na die zes weken een flinke vooruitgang maakten op het gebied van het geheugen en cognitieve vlakken. ‘Onze bevindingen benadrukken de potentie en het nut van korte maar intensieve fysieke sportoefeningen. En het geeft een indruk dat aerobics oefeningen niet de enige sportieve manier zijn om de hersenen te stimuleren’, aldus hoofdonderzoeker Dr. David Moreau.

De onderzoekers benadrukken wel dat sport en beweging niet als enige remedie gezien moet worden om cognitieve vaardigheden te verbeteren. Toch zien zij dit wel als de meest effectieve methode.

De officiële Nederlandse richtlijn voor voldoende beweging
Volgens de Beweegrichtlijn uit 2017 die de Gezondheidsraad heeft opgesteld, bewegen kinderen voldoende als ze dagelijks minstens een uur matig intensief bewegen. Denk hierbij onder meer aan buitenspelen, trampoline springen, dansen en de hond uitlaten.

Ga dus gezellig tien minuten ravotten met je kind, touwtje springen of tikkertje spelen. Al doe je er natuurlijk nog beter aan om nu al voldoende beweging te implementeren in hun dagelijks leven en ritme voor later.

Bron: Reader’s Digest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: 10 minuten per dag aan deze activiteit besteden boost het brein van je kind
Sluiten