Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 9 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Advocaat: ‘Waarom ik altijd het woord ‘moeder’ in mijn bio zal schrijven’

In een veel gedeelde essay schreef een moeder vorig jaar waarom ze nooit het woord ‘moeder’ aan haar bio’s op social media zal toevoegen. Deze advocaat houdt een pleidooi waarin ze moeders aanmoedigt dat juist wél te doen. 

Identiteit

In het essay dat destijds zoveel geliked werd, legde de vrouw uit dat ze haar identiteit nooit zou willen ontlenen aan het moederschap. Ze vreest dat de maatschappij de rol van vrouwen te veel reduceert tot moeder.

‘Daar is niks mis mee’, schrijft advocaat Candace Alnaji in een reactie. ‘Toch zal ik altijd het woord ‘moeder’ aan mijn bio toevoegen. Dit is waarom. Ik ben een advocaat die gespecialiseerd is in discriminatie. Voordat ik zelf moeder werd, vertegenwoordigde ik moeders. Moeders met verschillende achtergronden. Moeders die van hun werk houden. Moeders met een goede opleiding. Moeders die zich niet laten definiëren door het moederschap. En toch werd door al deze moeders gediscrimineerd door hun werkgevers alleen maar omdat ze moeder zijn.

Kansen ontnomen

Dit zijn allemaal moeders die geen baan meer hebben doordat ze een kind kregen. Moeders die werden lastiggevallen omdat ze een miskraam hadden of kampten met een postnatale depressie. Moeders die in een kelder werden gestopt omdat ze een plek nodig hadden om te kolven. Moeders die kansen werden ontnomen simpelweg omdat ze het lef hadden een kind ter wereld te brengen en doorgingen met werken.

Voordat ik zelf moeder werd, had ik me nooit kunnen voorstellen hoe het is om die pijn en frustratie te voelen. Nu ik zelf moeder ben, kan ik niet verkroppen dat dit gebeurt. Het maakte me nog gefocuster, gepassioneerden en meelevender dan ooit. Of je nou een moeder bent of geen kinderen hebt: als je een voruw bent, is de kans groot dat er tegen je wordt gediscrimineerd, alleen vanwege het feit dat je in staat bent een kind te dragen. Het is niet eens waarschijnlijk; het is een zekerheid.

Onderdeel van mij

Dus toen ik zelf moeder werd, wist ik dat ik mijn status als moeder niet zomaar ergens kon parkeren. Het is onderdeel van mij. We moeten van de daken schreeuwen dat die gedateerde aannames over het moederschap niet meer getolereerd worden. Hun schadelijke meningen zijn niet meer welkom.

We moeten de huidige en toekomstige generaties laten zien dat je moeder én al het andere kan zijn. Dat ook als het moederschap dit enorme ding is dat je helemaal opslokt, je ook nog steeds een heel functionerend persoon bent. We hebben het nodig omdat de wetten onze gedachten niet veranderen. We hebben het nodig omdat ondanks wat oude witte mannen en slecht geïnformeerde mensen online zeggen, je een goede moeder en een goede werknemer kan zijn.

Dus of ik nou 80 uur, 40 uur of 12 uur per week werk; als ik een bio moet invullen zal ik altijd opschrijven dat ik advocaat, schrijver én moeder ben.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme