Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 3 augustus 2018

‘Ik werd een afgeleide moeder zonder dat ik het doorhad’

Als ouder ben je vast veel bezig met hoeveel tijd je kind mag doorbrengen achter een iPad. Maar hoe zit dat eigenlijk bij jezelf? In hoeverre ben je vergroeid met je telefoon en geef je niet echt het lichtende voorbeeld tegenover je kinderen?

Entertainen

Journalist Karen Johnson betrapte zichzelf erop dat ze een ‘afgeleide ouder’ was geworden. Een moeder die er wel is, maar toch ook weer niet helemaal omdat haar telefoon een verlengstuk is geworden van haar arm. Pedagoog en schrijver Erika Christakis zegt dat er niks mis is met kinderen die zichzelf moeten entertainen, maar pleit er wel voor dat ouders die wel iets samen met hun kind doen op dat moment ook met alle aandachten moeten doen.

Samen eten, spelletjes doen of huiswerk maken zijn de momenten waarop je elkaar in de ogen kijkt en ziet hoe het met elkaar gaat. Het zijn de momenten waarop je met elkaar bindt als moeder en kind. Niet de momenten waarop je op je telefoon swipet.

Moderne technologie

‘Ik maak me hieraan schuldig met een hoofdletter S’, schrijft Karen. ‘Ik kan je niet zeggen hoe vaak ik heb gezegd: wacht even, dit moet ik lezen of op dit mailtje moet ik even reageren terwijl mijn kinderen me probeerden te laten zien wat voor Lego-bouwwerk ze hadden gemaakt. Dankzij moderne technologie kunnen ouders tegenwoordig vanuit huis werken, maar daar staat wel een prijs tegenover. En daar baal ik van. Het is moeilijk het allemaal te managen, maar ik wil daar wel m’n best voor doen.

Uitgezoned

Taal is een belangrijke indicator van hoe een kind later presteert op school. En taal leert een kind (mede) door gesprekken met z’n ouders. Maar wat als die gesprekken steeds worden onderbroken door een oplichtende telefoon? Of wanneer moeders en vaders helemaal niet meer spreken, maar uitgezoned op hun toestel bezig zijn?

Ironisch genoeg zijn ouders tegenwoordig meer bij hun kinderen dan ooit. Het probleem is alleen dat op die momenten ze er vaak niet met hun volledige aandacht bij zijn. ‘Het lijkt alsof we in de ergste manier van opvoeden zijn gestruikeld. Fysiek gezien zijn we er altijd waardoor we de autonomie van een kind blokkeren, maar emotioneel zijn we er alleen op bepaalde momenten’, zegt Christakis. En dat klink best vreselijk.

Oogcontact maken

Moet je je nou als moeder nog schuldiger voelen? Nee, zeker niet. Maar er is wel wat ruimte voor verbetering. Leg je telefoon eens in een andere kamer, al is het maar voor 20 minuten. Leg je telefoon buiten zicht wanneer je samen eet of een activiteit doet. ‘De waarheid is, is dat onze kinderen ons nodig hebben. Ze willen onze stem horen, oogcontact maken. Ze moeten weten dat we om ze geven, en dat zij belangrijker zijn dan onze telefoon.’

Reageer op artikel:
‘Ik werd een afgeleide moeder zonder dat ik het doorhad’
Sluiten