Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 16 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Afke geeft tien tips om de komende feestdagen makkelijker te maken voor gevoelige kinderen

Columnist Afke (41) is naast moeder van drie ook partner, dochter, vriendin, buurvrouw en ZZP-er. Ze heeft een zwak voor imperfectie en echtheid en heeft een missie: Dat alle kinderen en ouders weten dat hun aanwezigheid er toe doet en zich geliefd voelen. Daar schrijft ze over op haar Facebookpagina.

Zo maak je de komende feestdagen makkelijker

Als logopedist en S.I.- therapeut werkte Afke jarenlang met kinderen die moeite hadden met het verwerken van prikkels. Voor sommige kinderen was de wereld overweldigend met al zijn prikkels. Andere kinderen hadden juist meer prikkels nodig om met hun aandacht erbij te kunnen blijven. Vanuit die ervaring en haar ervaring als lichaamsgerichte therapeut en moeder van drie gevoelige kinderen heeft zij tien tips opgeschreven voor de komende feestdagen.

1. Voorbereiding

Bereid waar je kunt je kind voor. Maak samen een kalender en hang hem op op een plek waar je kind makkelijk bij kan. Schrijf de belangrijkste gebeurtenissen op en maak er een simpele tekening of symbool bij (je kunt ook pictogrammen gebruiken). Afhankelijk van wat jouw kind het fijnste vindt, kun je kiezen voor een dag- week- of maandoverzicht. Sommige kinderen vinden het fijn om een overzicht van de hele maand te hebben, andere kinderen kun je het beste per dag vertellen wat er komt omdat ze anders al weken van tevoren zenuwachtig zijn. Streep de dagen die zijn geweest af.

2. Bedenk waar je bij wil zijn

Bedenk bij iedere gebeurtenis of je je kind er echt een plezier mee doet. Mijn man en ik ontdekten dat wij vooral zelf het idee hadden dat het voor onze kinderen heel leuk was om naar de intocht van Sinterklaas te gaan. Tijdens de intocht vroeg ons kind ons om de paar minuten of het al voorbij was, terwijl hij zijn oren dicht hield (tip: neem oorwarmers mee om geluiden te dempen als jouw kind daar last van heeft) en de rest van de dag was alles te veel. Sinds we besloten hebben om thuis te blijven en de intocht te volgen bij de televisie met warme chocolademelk en pepernoten is het begin van Sinterklaas in ons gezin misschien wat saaier, maar feestelijker en gezelliger dan ooit. Dwing je kind nooit om iets te doen wat het niet durft of wil (bij Sinterklaas op schoot, pepernoten aannemen van de Pieten).

3. Minimaliseer de spanning

Vindt jouw kind de Sinterklaastijd zo spannend dat het er wakker van ligt en nergens anders meer aan kan denken? Probeer dan zelf de spanning te minimaliseren. Bereid je kind voor door vaste dagen af te spreken waarop het zijn schoen mag zetten en leg eventueel uit wat het voor soort cadeautjes kan verwachten. Verhoog de spanning niet door zelf vaak ‘spannend hé’ te roepen of een grapje uit te halen (‘Sinterklaas is alle pakjes vergeten’ of ‘hoor ik nou iets op de gang?’). Vraag jezelf steeds af of jouw kind dit aan kan en het leuk vindt of dat het vooral voor jouw eigen plezier is. Nu onze oudste zoon het verhaal achter Sinterklaas kent, hebben wij eindelijk een ontspannen kind thuis dat met veel plezier de Sinterklaastijd beleeft.

4. Ontladen

Ontladen helpt als je gespannen bent. Ontladen doe je door bijvoorbeeld te huilen. Geef je kind de ruimte en help het om de spanning kwijt te raken. Blijf bij hem en help hem zijn gevoel te benoemen. Soms merk je dat een kind zichzelf verliest in zijn emoties of blijft hangen. Het kan dan helpen om te begrenzen door het gevoel te benoemen en te tekenen wat er is gebeurd of door het zijn lijfje te laten voelen (even flink zuchten, stampen op de grond, strijkende bewegingen met je handen vanaf hoofd naar voeten) en het uit de situatie te halen.

5. Zet zintuigen in

Wanneer kinderen overprikkeld raken, kun je de zintuigen inzetten om weer te kalmeren. Het vrij onbekende zintuig ‘lichaamsgevoel’ (daardoor weet je zonder erover na te denken hoeveel kracht je moet zetten om een pak melk op te pakken en weet je zonder te kijken hoe je voeten nu staan) helpt. Laat je kind duwen tegen een muur of tegen jouw handen. Ga met jullie ruggen tegen elkaar zitten en sta tegelijk op zonder dat het contact tussen jullie ruggen verbroken wordt. Laat je kind een zware tafel schuiven of de boodschappentassen tillen. Geef je kind iets zwaars op schoot (een zwaar kussen) of laat het slapen onder een zwaar dekbed en stop het strak in. Leg je handen op zijn schouders en geef voorzichtig diepe druk. Laat je kind op iets stevigs kauwen wat niet in kleine stukjes uit elkaar valt in de mond (afhankelijk van de leeftijd: dropje, kauwgom, ontbijtkoek, dadel of geef een speciale kauwketting). Een hangmat, zitzak of holletje met kussens en dekens waar je kind zich terug kan trekken helpen.

6. Een rietje kan helpen

Zuigen door een rietje helpt om de zintuigen weer naar binnen te laten keren en met je aandacht bij jezelf te blijven. Kijk maar eens wat er met de ogen van jonge kinderen gebeurt als ze door een rietje drinken (ogen draaien naar binnen).

7. Smaken hebben invloed

Smaken hebben invloed op de alertheid van een kind. Zoet werkt dempend, zout activeert.

8. Accepteer dat oogcontact soms niet kan

Een overprikkeld kind kan vaak geen taal verwerken en oogcontact maken. Verlang dat niet van je kind op zulke momenten. Oogcontact is een hele intense prikkel. Spreek in korte zinnen, gebruik het liefst zo min mogelijk woorden, praat zacht en gebruik weinig intonatie. Hou je kind vast als het het toelaat en laat weten dat je bij hem bent.

9. Een dagboek kan helpen

Sluit de dag af door samen terug te kijken en bijvoorbeeld een dagboek in te vullen (er zijn verschillende speciale dagboeken te koop (bijvoorbeeld Slaapklets en het Smoeltjesschrift, maar zelf maken kan natuurlijk ook) zodat jouw kind de dag kan verwerken. Rond af met een massage en stop je kind stevig in. Dit werkt kalmerend en helpt om een vol hoofd leeg te maken en lekker in slaap te kunnen vallen.

10. Maak ruimte

Wees lief voor jezelf, zorg voor de nodige vertraging en maak ruimte voor momenten voor jou alleen deze periode. Jouw kind voelt feilloos aan of jij druk of gespannen bent of rustig en ontspannen en daar reageert het op. Jij bent zijn fundament.

Nog op zoek naar een Sintcadeau? Wat dacht je van deze step voor maar €18,-?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Afke geeft tien tips om de komende feestdagen makkelijker te maken voor gevoelige kinderen
Sluiten