Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Persoonlijk 30 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Afschaffen die drie zoenen per persoon per keer. Dat kan anders

Ik zal het meteen maar toegeven: ik ben niet zo’n zoener. Oké, mijn man kus ik (godzijdank) met veel plezier en ook de kinderen krijgen heel wat smakkerds, maar verder ben ik er niet zo van. Dikke pech dus voor mij, dat we in een land wonen waar heel wat afgezoend wordt. Drie zoenen per persoon per keer. Why? Afschaffen, zeg ik!

De eerste dag na oud en nieuw dat je weer mensen of – nog erger – je collega’s ziet, is één van mijn minst favoriete dagen van het jaar. Probeer ik zo snel mogelijk een hand op te steken en van afstand: ‘Gelukkig nieuwjaar!’ te roepen, er is altijd iemand die alsnog op me afstormt om drie dikke zoenen te geven. Hoeft niet. Echt gewoon niet! Binnenkomen op een verjaardagsfeest met veel bekenden is ook zo’n moment. Voor je het weet, heb je tientallen zoenen gegeven of ontvangen (tja, wat is het eigenlijk?). Niet my cup of tea..

LEES OOK: Hoe zit het nou? Gaan we na oud & nieuw voor geen, één of drie zoenen?!

Nu heb ik altijd gedacht dat dit een oud-Hollandse traditie was en we dus nooit meer van dit gelebber afkomen. Maar dat blijkt na wat online zoekwerk dus helemaal niet waar. Het is allemaal de schuld van de Brabanders, las ik daar. Zij begonnen elkaar in de jaren ’30 vrolijk drie keer te zoenen als ze elkaar tegenkwamen en deze Brabantse Drieklapper (wie heeft die naam bedacht?!) heeft zich over ons land verspreid. En bedankt Brabant!

Alternatieven

Hoe moeten we elkaar dan wel begroeten zeurpiet, vraag je je misschien af? Een hand is ook zo ongezellig. Heb je gelijk in. Wat mij betreft doen we dat met één enkele zoen of – als ik je echt lief vind – een hug. In het eerste geval is het wel belangrijk dat we afspreken op welke wang, want voor je het weet sta je per ongeluk te bekken met je baas of oude buurman en verlang je terug naar de tijd dat we drie zoenen gaven. Ik zeg: één zoen, op links. Maar ik kan ook prima leven met rechts. Laten we daar vooral geen ruzie over maken. Zolang we het bij één houden, ben ik allang blij.

En niet, nooit niet, op de lippen. Tenminste niet als het niet binnen het gezin valt of dat hoogst persoonlijk en exclusief is afgesproken. Al schijnen veel mensen hier geen moeite mee te hebben. Ik werkte ooit bij een bekende televisieproducent waar collega’s elkaar standaard voor en na het weekend een smakkerd plat op de bek gaven (om het zo maar even uit te drukken). Geen grap. Hoeft van mij dus niet. Echt niet. Linkerwang en klaar ermee.

LEES OOK: Is je kind op de mond kussen ‘te seksueel’?

Gekke mensen

Over gekke gebruiken gesproken. Vond ik het nogal een ding dat ‘mond-gekus’ van mijn oud-collega’s, ik sprak ooit een Vlaams-Nederlandse vrouw die mij vertelde dat ze het in België het heel gewoon vinden om elkaar te pas en te onpas vier (!) zoenen te geven. Ook op kantoor voor en na het weekend. Vier! Brrr! Fransen schijnen hier ook van te zijn.

In Italië, waar ik een deel van het jaar doorbreng, doen ze dat al beter. Hier zijn ze best ‘zoenerig’, maar beperken ze zich tot twee zoenen per keer. Net als de Engelsen. Op zich beter, alleen beginnen ze aan de andere kant: eerst rechts, dan links. Ik weet uit ervaring dat ook dit voor ongemakkelijke situaties kan zorgen… Even opletten dus als je vrienden gaat maken in Zuid-Europa. Ik herhaal: eerst rechts en dan links.

Hug!

Nog even over dat huggen. Ik vind die Amerikaanse goedmoedige hug eigenlijk best wel oké. Niet zo klef (letterlijk en figuurlijk) als een kus, toch lief en kan bijna niet misgaan. Oké, ook bij de hug moeten we even afspreken welke kant het letterlijk opgaat, maar als het mislukt, is het in elk geval minder awkward dan een mis geplaatste zoen.

Het lijkt er trouwens op dat de volgende generatie het huggen ook omarmt (haha!). Mijn puberzoon en de oppas (begin 20) van ons jongste kind, lijken huggen vanzelfsprekend te vinden. Net als de jonkies die bij Famme werken; ook zij zoenen niet, maar huggen vooral. Een bemoedigend signaal: met een beetje geluk sterft dat kleffe ‘drie keer zoenen’ vanzelf een stille dood. En gaan we massaal voor die ene kus of hug. Sorry Brabant!

Wat heeft jouw voorkeur: drie, twee of een keer zoenen of een hug? Laat het onze weten via onze Facebook-pagina. We zijn benieuwd!

Begrijp me niet verkeerd; echt zoenen is natuurlijk heerlijk. En zo’n vurig potje zoenen blijkt dus ook nog eens hartstikke gezond voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Afschaffen die drie zoenen per persoon per keer. Dat kan anders
Sluiten