Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body januari 6, 2017

Afvallen en je streefgewicht behalen? Leg de lat hoog!

Afvallen staat met stip op nummer één als we het over goede voornemens hebben. Het is daarnaast ook één van de doelen die het minst vaak worden behaald. Uit onderzoek is gebleken dat als je het ambitieus aanpakt, je je doel wel haalt.

Onderzoekers van de universiteit van Nottingham hebben van 25 duizend mensen de strijd tegen de kilo’s gevolgd gedurende 12 maanden. Een aantal van deze mensen stelden zichzelf een realistisch, haalbaar doel, en het doel van een ander deel van de vrijwilligers was wat aan de ambitieuze kant. Wat bleek? De groep die de meest ambitieuze doelen stelden, vielen uiteindelijk het meeste af.

LEES OOK: 25 x goede voornemens die peuters maken

Toch komt er meer bij kijken dan jezelf alleen een (te) ambitieus doel te stellen. Volgens psychotherapeut Ales Zivkovic gaat het er in eerste instantie om hoe je jezelf de doelen oplegt. Volgens hem is het raadzaam om jezelf niet te beloven dat je je doelen gaat halen, maar juist te beslissen dat je ze gaat halen.

Bevrijdend

Goede voornemens maak je volgens Zivkovic om de gewoonten of gedragingen die je niet leuk vindt aan jezelf te doorbreken. Als je de beslissing maakt om ze écht te doorbreken kan dat bevrijdend werken, waardoor het je minder moeite kost om het ook daadwerkelijk vol te houden.

Er bestaat een handige truc om jezelf goede voornemens ‘op te leggen’. Benieuwd? Die lees je hier.

Universiteit van Nottingham

Reageer op artikel:
Afvallen en je streefgewicht behalen? Leg de lat hoog!
Sluiten