Afvallen met intermittent fasting: is het iets voor jou?

De werking van intermittent fasting

Als je eet, zal je lichaam constant caloriën opslaan als lichaamsvet, die als reserve kunnen dienen op het moment dat dat nodig is. Als je een langere periode niet eet, verandert er veel in je metabolisme en lichaam. Een verschil in hormonen is daarin het grootst.

Als je iets eet, schiet je insuline-level omhoog. Als je een langere tijd niet eet, blijft je insuline-level laag. Hierdoor gaat het lichaam sneller over in verbrandingsmodus waardoor je sneller zal afvallen.

Tijdens het vasten stijgt echter je Groeihormoon, tot wel 5 keer de normaalwaarde. Grotere hoeveelheden van dit hormoon zorgen voor een sneller metabolisme, waardoor je lichaam meer en sneller vet verbrandt.

Tijdens een langere vastenperiode zenden de hersenen ook Noradrenaline naar de vetcellen, waardoor deze sneller worden verbrand.

Door deze hormonale veranderingen, blijkt dat een langere vastenperiode kan leiden tot een veel snellere vetverbranding. Hier zit echter wel een max aan. Een vastenperiode langer dan 48 uur schijnt juist weer een negatief effect te hebben op vetverbranding, waardoor je dus juist minder snel zal afvallen.

Het is belangrijk om te weten dat veel van deze hormonale bevindingen gedaan zijn bij dieren, waardoor er vanuit gegaan is dat dit hetzelfde effect heeft op mensen.

Een ander dieet dat vooral draait om vetverbranding, is het Ketogeen dieet. In dit artikel lees je er alles over!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Afvallen met intermittent fasting: is het iets voor jou?
Sluiten