Anne Broekman
Anne Broekman Gezondheid 1 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Aha! Daarom slaat die alcohol overdag sneller in dan ‘s avonds

Een paar uurtjes vrij, een zonovergoten terras en goed gezelschap. Dat schreeuwt om fijne witbiertjes of een goed glas (of twee, of drie…) rosé. Toch gek dat je daarna enigszins wiebelig op je fiets stapt, terwijl je ‘s avonds zonder problemen dezelfde hoeveelheid kunt wegslurpen. Maar dat die alchohol overdag sneller inslaat, daar is een reden voor, ontdekten wetenschappers.

De verklaringen van de wetenschappers spreken elkaar wel een beetje tegen. Volgens voedingswetenschapper Nyree Dardarian wordt alcohol overdag niet anders verwerkt wordt door het lichaam dan ‘s avonds. Het tijdstip van drinken heeft daar geen invloed op, vertelt ze aan de New York Times: ‘Je metabolisme werkt 24 uur per dag. Wel heeft wat je verder eet of drinkt een grote invloed op hoe jij je voelt na het drinken – overdag of ‘s avonds. Heb je ‘s avonds al een hele maaltijd op, dan duurt het langer voor de alcohol in je bloed terecht komt.’ Kortom: de boerenslimheid om eerst ‘een bodempje’ te leggen blijkt toch een slimme aanrader.

LEES OOK: Handig! Zo is de fles wijn binnen een paar minuten koud

Innerlijke klok

Toch is niet iedereen het hiermee eens. Volgens Dr. Jospeh Bass van de Amerikaans Feinberg School of Medicine is er wel degelijk een verband tussen onze innerlijke klok en het verwerken van alcohol. ‘Er zit een innerlijke klok in bijna alle cellen van ons lichaam. Die bepaalt wanneer we wakker worden, honger krijgen of willen slapen. Ook in onze lever zit zo’n klok, die alcohol verwerkt.’ Als je lever niet is voorbereid op overdag alcohol verwerken (en ineens verrast wordt met zonnige cocktails of frisse wintjes), dan verloopt het verwerkingsproces moeizamer, is de verklaring.

Door de zon

Ook de zon speelt een rol bij die aangeschoten zomerdagen. De warmte van de zon zorgt ervoor dat alcohol sneller in het bloed wordt opgenomen, waardoor je het effect sneller voelt. Vandáár dus al die slingerende fietsritjes terug naar huis. Mystery solved.

‘Plassen doen we op de wc en niet op straat’: 22x wat je zowel tegen je peuter als een dronken vriendin kunt zeggen

Bron: hln.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aha! Daarom slaat die alcohol overdag sneller in dan ‘s avonds
Sluiten