Redactie
Redactie Mind 22 mrt 2016

Aha! Dit is waarom je je niks meer herinnert van je babytijd

De frustratie is groot! Waarom kun je je niet meer herinneren hoe het was om een baby te zijn? Het heerlijke onbevangen baby-leven zonder zorgen klinkt voor ons als muziek in de oren. Maar helaas weten wij weinig tot niks meer van die periode.

Volgens SciShow begin je rond een jaar of acht / negen voor het eerst bepaalde gebeurtenissen, zogenaamde episodische herinneringen, uit het verleden te vergeten. Denk hierbij aan je eerste verjaardag of het moment dat je geboren werd. Wetenschappers noemen dit ook wel ‘kinderamnesie’. In feite betekent het gewoon dat je hersenen op een natuurlijke wijze ontwikkelen, het is dus iets goeds (hoewel we de herinneringen liever niet verliezen).

Wat gebeurt er in de hersenen?

Volgens wetenschappers heeft het allemaal te maken met de hippocampus, een deel van ons brein dat ons helpt bij het maken van episodische herinneringen. In dit deel worden er constant zogenaamde neuronen aangemaakt, de productie van deze cellen gaat alleen veel en veel sneller als we jong zijn. Reden genoeg voor onderzoekers om de link tussen de aanmaak van neuronen en kinderamnesie uit te zoeken.

Uit een proef met muizen bleek dat er wel degelijk een link zat tussen de twee aspecten. Hoe meer neuronen de muizen aanmaakten, hoe vergeetachtiger ze werden. Maar waarom is de snelle productie van deze neuronen slecht voor het geheugen? Door de snelle aanmaak van neuronen dwarrelen oude en nieuwe neuronen door elkaar heen. Dit maakt het moeilijker voor het brein om oudere herinneringen terug te vinden. Ze kunnen zelfs helemaal verdwijnen.

Niet volledig

Herinneringen worden niet alleen opgeslagen in de hippocampus, maar ook in andere hersendelen (de amygdala en de prefrontale cortex) en dáár doen wetenschappers momenteel nog onderzoek naar. Ze weten dus nog lang niet alles over kinderamnesie, maar ze weten wel dat het iedereen overkomt.

Wat is jouw oudste herinnering? Praat mee op onze Facebook.

Kan jouw geheugen wel een boost gebruiken? Lees dan deze 5 handige tips >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Aha! Dit is waarom je je niks meer herinnert van je babytijd
Sluiten