Redactie
Redactie Relatie 31 mei 2016

Aha! Dit is waarom vrouwen op mannen vallen die op hun vader lijken

Sommige mensen zeggen dat de vader de eerste liefde van de dochter is. Niet zo’n gekke uitspraak; volgens de relatietheorie Elektracomplex worden vrouwen namelijk onbewust verliefd op mannen die aan hun vader doen denken. Deze theorie bestond al langer, maar nu is er ook een verklaring voor.

Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Pécs in Hongarije bleek dat er een aantoonbare relatie is tussen het gezicht van vaders en die van de schoonzoons. De Amerikaanse relatie-expert Dr. Judith Wright verklaart in een interview met Marie Claire UK hoe het zit. Volgens haar gaat je geest op jonge leeftijd al onbewust op zoek naar iets wat comfortabel voelt. Dit heeft alles te maken met ‘pre-seksuele programmering’: als we jong zijn vormen we relatie-idealen op basis van wat we in onze omgeving zien en of course – onze ouders dienen als een belangrijk rolmodel.

Voorbeelden

Meisjes die een slechte vader-dochterrelatie hebben, zullen later toch vallen voor soortgelijke types als hun vader. ‘Er wordt dan onbewust gedacht dat ze het dit keer beter zullen doen,’ aldus Dr. Wright. Meisjes die opgroeien zonder vader, voelen zich eerder aangetrokken tot oudere mannen in de hoop dat deze de lege plek opvullen die hun vader heeft achtergelaten. Volgens Wright hebben vrouwen met een steunende vader het meest kans op een geslaagde relatie later.

Linda Nielsen, professor psychologie aan de Wake Forest University in North Carolina, bevestigt de theorie en legt uit dat een goede vader-dochterrelatie nog meer voordelen heeft: ‘Een meisje dat een standvastige en vertrouwde relatie met haar vader heeft, verkleint haar kansen op een tienerzwangerschap. Daarnaast heeft ze ook minder kans op aandoeningen zoals anorexia, depressie en een laag zelfbeeld.’

Wright benadrukt dat het niet erg is om een relatie te hebben met iemand die op de vader lijkt, maar als iemand echt los wil breken van het Elektracomplex, is het verstandig om de relatie met de partner compleet los te zien van hun ouders.

Mocht je nog niet overtuigd zijn: 16 redenen waarom de vader-dochterband zo belangrijk is! >

Reageer op artikel:
Aha! Dit is waarom vrouwen op mannen vallen die op hun vader lijken
Sluiten