Iris Kodde
Iris Kodde Mind februari 2, 2016

Aha! Dus deze twee dingen bepalen je eerste indruk

Je ontmoet iemand binnen een paar seconden heb je een mening over diegene gevormd. Maar hoe kom je eigenlijk aan die mening? Dat onderzocht psychologe Amy Cuddy.

Amy zegt dat mensen zich, bij het vormen van de eerste indruk, focussen op twee vragen:
1. Kan ik deze persoon vertrouwen?
2. Kan ik deze persoon respecteren?

Warmte en bevoegdheid

Deze twee vragen, zijn volgens psychologen, om te zetten in twee categorieën: warmte en bevoegdheid. Het liefst heb je ze natuurlijk allebei, maar wat is nou het meest belangrijk?

Veel mensen denken dat er, op professioneel vlak, eerst naar bevoegdheden wordt gekeken. Je moet namelijk bewijzen dat je bevoegd genoeg bent voor de baan.

Maar, volgens Amy’s onderzoeken is het juist andersom. Mensen kijken eerst naar de categorie warmte: oftewel vertrouwen. ‘Om te overleven is het cruciaal om te weten of je iemand kunt vertrouwen of niet,’ zegt Amy. We vinden het belangrijker om te weten of iemand aardig voor jou is, dan of hij handig is.

Wake up call

Na het vertrouwen, wordt er pas gekeken naar bevoegdheden. Het teveel focussen op je krachten kan volgens Amy ook averechts werken. Sommige sollicitanten zijn zoveel bezig met slim overkomen, dat ze afstandelijk overkomen. Als ze dan de baan niet krijgen, is dat een grote wake up call. Dan heeft de werkgever je niet leren kennen als mens en waarschijnlijk hierdoor ook geen vertrouwd gevoel bij jou.

Dus ladies, wat je allemaal kunt is bijzaak als niet als een warm persoon overkomt…

Hoe stel jij je op bij een sollicitatiegesprek? Reageer op onze Facebook!

Om dat sollicitatiegesprek te krijgen is het tegenwoordig erg van belang dat je LinkedIn perfecto is. Dit zijn 10 tips om meer uit LinkedIn te halen >

Reageer op artikel:
Aha! Dus deze twee dingen bepalen je eerste indruk
Sluiten