Anne Broekman
Anne Broekman Mind 9 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Ai! De helft van je vriendschappen is niet wederzijds…

‘Een keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie. Vriendschap is een droom. Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom.’ Het Goede Doel zong het vroeger al. Vals sentiment, zou je denken, ware het niet dat recent onderzoek aantoont dat de helft van de vriendschappen niet wederzijds is. Auw.

Een onderzoeker van Massachussets Institute of Technology besloot vriendschap op een wetenschappelijke manier te benaderen. Voor het onderzoek werden 84 mensen ondervraagd over hun vriendschappen. Ze deelden hun vrienden in op een schaal van 1 (BFF’s) tot 5 (ken ik amper). Diezelfde vrienden gaven ook een waardeoordeel aan hun band. En wat bleek? In de helft van de gevallen kwam dat waardeoordeel totaal niet overeen. De ‘beste vriend’ van de een, gaf aan dat de ander slechts een kennis was. Pijnlijk, inderdaad.

Volgens de onderzoekers vinden mensen het ongemakkelijk en pijnlijk als ze erachter komen dat hun vriendschap blijkbaar niet geheel wederzijds is, maar is dit verschil in opvatting ergens ook wel logisch, omdat vriendschap nu eenmaal moeilijk te omschrijven is. Iedereen heeft daar namelijk een ander beeld van. Nu maar hopen dat onze vriendschappen er niet zo falikant naast zitten…

Hoeveel échte vrienden heb jij? Praat met ons mee!

Ja, het kan: 10 redenen waarom je wél bevriend zou moeten blijven met je ex!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ai! De helft van je vriendschappen is niet wederzijds…
Sluiten