Ai: smoothiebowls zijn een stuk minder gezond dan het lijkt
Rondom de smoothiebowls waarmee je wordt doodgegooid op Instagram hangt een zweem van gezondheid, maar dat valt in de realiteit dus nogal mee. Of tegen.
Geglazuurde donut
Zo’n kleurrijke smoothiebowl afgetopt met noten en fruit is niet alleen enorm fotogeniek, maar voorziet je ook nog eens in een hele smak vitamines en superfoods binnenkrijgt. Persoonlijk voelen we ons dan ook het toonbeeld van gezondheid wanneer we zo’n bowl met spirulina, maca en andere exotische ingrediënten verkiezen boven een stapel pancakes, maar volgens voedingsdeskundige Ilana Muhlstein bevat zo’n bowl net zoveel suiker, koolhydraten en calorieën als een geglazuurde donut. En dat is nog zonder alle toppings.
Bittere smaak
Het meeste suiker uit een smoothiebowl is fruitsuiker, maar dat is niet per se heel veel beter dan normale suiker. Ook als je toppings als granola achterwege laat, krijg je alsnog veel fructose binnen. Teveel fructose kan uiteindelijk leiden tot diabetes. Laat je ook niet voor de gek houden door de kleur. Een groene smoothie bevat alsnog veel fruit om de bittere smaak van spinazie of boerenkool te compenseren. Een gemiddelde smoothiebowl bevat daardoor al snel 490 calorieën en 46 gram suiker.
Omdat de maaltijd voor het grootste deel uit koolhydraten bestaat, heb je in no time weer honger. Je lijf heeft daarom veel meer aan een gerecht dat in balans is qua koolhydraten, proteïne en vetten. Dan blijft je bloedsuiker lang stabiel en kun je makkelijk uren zonder snacken.
Kauwen
Verder is het qua verzadiging een stuk beter om je maaltijd te kauwen in plaats van te drinken. Wanneer je kauwt, komen er enzymen vrij die het spijsverteringsproces op gang brengen. Bovendien geef je je lichaam zo langer de tijd om het signaal te krijgen dat je vol zit wanneer je je ontbijt drinkt.
Kortom: eet vooral lekker een smoothiebowl als je daar zin in hebt, maar doe het niet omdat je denkt dat je zo voor de gezondste optie gaat. Doe ons dan maar die wentelteefjes. 😉