Marleen Staal
Marleen Staal Kids 30 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat is AirDrop en hoe kan dit gevaarlijk zijn voor kinderen?

We leven in een smartphone tijdperk. Lang leve de technologie! Hoewel al die vernuftige uitvindingen zoals smartphones ons leven een stuk makkelijker maken, schuilen er ook gevaren in die kleine rechthoekige dingetjes. Zeker als je kinderen handig zijn met een telefoon is goed om te weten waar je kind nu precies mee speelt. Zoals AirDrop en de mogelijke risico’s die hieraan vastzitten. 

Wat is AirDrop

AirDrop is een standaard functie die je alleen op een iPhone vindt. Het principe is eigenlijk heel erg simpel. Via AirDrop kun je bestanden versturen naar iedereen die binnen het bereik van jouw Bluetooth en WiFi verbinding om je heen staat. Van foto’s tot bestanden, alles kun je verzenden naar wie je maar wilt. Het enige dat de ander nodig heeft is een iPhone en een goedwerekende Bluetooth en Wifi verbinding.

Risico’s AirDrop

Deze tool is enorm handig, maar kan voor kinderen gevaarlijk zijn. Zo kun je als verzender zelf bepalen naar wie je een foto of bestand stuurt, maar kan iemand anders op zijn beurt dingen met je delen zonder jouw toestemming.

Als de verzender kwade bedoelingen heeft, kan het gebeuren dat je kind een foto of bestand ontvangt waar vervelende dingen in staan. Deze mensen kunnen jouw kind bijvoorbeeld lastig vallen met ongewenste foto’s of pesters kunnen jouw kind op deze manier aanvallen.

Nog voor je kind het bestand of de foto opent, krijgt hij of zij automatisch een voorvertoning te zien. Dit kun je niet uitzetten. Dat betekent dat je kind dus gelijk geconfronteerd kan worden met ongepaste materiaal. AirDrop heeft (nog) geen toepassingen waarbij je foto’s of bestanden kan blokkeren of rapporteren, dus kinderen lopen sneller gevaar iets te zien wat niet voor hun ogen bedoeld is.

Daarbij zijn kinderen tegenwoordig gewend om alles zo te kunnen delen met elkaar, waardoor ze minder vaak in de gaten hebben wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. En dan met name de negatieve gevolgen. Zo zien kinderen bijvoorbeeld niet wat er mis kan gaan als ze bijvoorbeeld hun AirDrop functie aan laten staan. Dit betekent namelijk dat iedereen en dus ook vreemden zomaar bestanden kunnen versturen, zolang ze maar dicht in de buurt zijn.

Veilig gebruik

Gelukkig zijn er wel bepaalde instellingen die je kan veranderen waardoor je AirDrop veilig(er) kan gebruiken.

airdrop van iphoneDe AirDrop functie vind je in het bedieningspaneel op je iPhone wanneer met je duim van onderen omhoog veegt. Je herkent AirDrop aan het ronde icoontje met zendstreepjes. Je kan AirDrop ook vinden via ‘Instellingen’ onder ‘Algemeen’. Hier kun je de instellingen van AirDrop aanpassen. 

Zet AirDrop uit

Het beste dat je kunt doen is AirDrop helemaal uit zetten. Dat betekent dat jij of je kind bewust AirDrop moet inschakelen op het moment dat je deze functie nodig hebt.

Ontvangen

Onder het kopje ‘Ontvangen’ kun je kiezen wie er bestanden of foto’s van jouw telefoon en die van je kind mag ontvangen. Je hebt drie keuzemogelijkheden.  De ‘uit’ functie, ‘iedereen’ en ‘alleen contacten’. Voor de veiligheid van je kind kun je kiezen voor ‘uit’ of ‘alleen contacten’. Zo voorkom je dat je kind iets per ongeluk iets ontvangt wat niet de bedoeling is.

Weigeren

Wanneer je kind een foto toegestuurd krijgt waar hij of zij niet om heeft gevraagd, leer je kind dat het altijd op het knopje ‘weigeren’ moet klikken en dit gelijk bespreekt met jou.

Verder

Natuurlijk is het verstandig om samen met je kind de regels over telefoongebruik door te nemen wanneer hij of zij oud genoeg is. Praat er over wat oké is en wat absoluut niet mag. Maak daarbij ook het onderwerp seksuele intimidatie bespreekbaar. Wat is het, hoe herken je het en wat moet je kind doen als hij of zij daarmee te maken krijgt? Stel duidelijke regels op en check regelmatig bij je kind hoe de vlag erbij hangt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wat is AirDrop en hoe kan dit gevaarlijk zijn voor kinderen?
Sluiten