Redactie
Redactie Kinderen 28 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe praat je met je kinderen over alcohol en drugs?

Je wil er simpelweg niet aan denken, maar je kind komt – vroeg of laat – in aanraking met alcohol en drugs. Niet anders dan bij ons vroeger, maar we willen ze wel goed informeren en het onderwerp tijdig aansnijden. Het gebeurt namelijk op een steeds jongere leeftijd dan toen wij opgroeiden.

Want gesprekken over seksualiteit, die voeren we wel; dat je het veilig moet doen, dat je je goed moet voelen bij de situatie en dat het niet zomaar iets is. Dus waarom niet over alcohol en drugs?

Alcohol- en drugsgebruik bespreken met je kinderen: hoe doe je dat?

Is het verstandig om niets te zeggen en maar hopen dat jouw kind dat toch allemaal niet doet? Nee, want jouw kind is omgeven door leeftijdsgenoten die ook geconfronteerd worden met middelen uit het uitgaansleven.

Daarbij is het brein van een tiener vreselijk nieuwsgierig en als hij of zij een verlekkerd verhaal hoort over een jointje, reken er dan maar op dat je kind wil weten hoe het is om er een te roken.

Voor achttien jaar of ouder

Sinds 1 januari 2014 is er een nieuwe wet ingesteld en mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf achttien jaar. Jongeren die jonger dan achttien zijn, mogen geen alcohol bij zich hebben in openbare ruimtes. Hebben ze dit toch, dan riskeren ze een boete. Achttien jaar is alleen wel te laat om er met je kind over te praten. Begin eerder, na de basisschool al. Neem een artikel, journaalitem of een feestje waar alcohol wordt gedronken als aanleiding. Voor drugs is vijftien jaar een goede leeftijd. Ga het gesprek aan door een voorbeeld te nemen van iemand die laatst op school is betrapt met drugs. Haal zo af en toe de onderwerpen aan. Er te veel over praten kan als ‘daar heb je die zeurende moeder weer’ worden gezien.

Stel regels in

‘Ja, maar dan zoeken ze het wel buitenshuis.’ Zolang je kind thuis woont, ben jij de baas over de regels die gemaakt worden. Dit geldt ook voor drank- of drugsgebruik. Wil je niet dat je kind voor z’n achttiende drinkt of rookt? Vertel dit dan en vertel ook waarom je het niet wil. Je kind kan hier anders over denken, maar hij of zij weet wel dat jij er een mening over hebt. Een kind kijkt toch vaak tegen zijn of haar moeder of vader op.

Groepsdruk, vriendschap en ‘nee’

Het is zinvol om je kind met groepsdruk om te leren gaan. Leer ze daarnaast ook ‘nee’ zeggen. Het is belangrijk om je kind eigen keuzes te laten maken. In hun puberteit vormen jongeren namelijk verschillende groepen vrienden waar ze op een bepaalde manier mee omgaan. Met de één ‘hangen’ ze op zaterdagavond bij iemand thuis, met de ander gaan ze naar de bioscoop. Leer ze dat als de ‘vriendschap’ om drinken of drugs gebruiken gaat, het geen echte vriendschap betreft maar een oppervlakkige waarbij de bindende factor een genotmiddel is. Leer je zoon of dochter het verschil tussen echte en oppervlakkige varianten, zodat hij of zij zich niet laat meeslepen in de groepsdruk.

Timing en toon zijn belangrijk

Het ritje naar het voetbalveld of de supermarkt zijn goede gelegenheden om de onderwerpen aan te snijden. Geef jouw mening hierover en help jouw kind hier ook een mening over vormen. Zeg dat je liever niet hebt, dat hij of zij drinkt op deze leeftijd, omdat het slecht is voor je gezondheid en dat het de ontwikkeling van die slimme hersenen niet ten goede komt. Praat in het ‘nu’, want het zal jongeren een worst wezen wat de gevolgen van drank of drugs over 25 jaar zijn. Bespreek daarom de risico’s op korte termijn en wat de gevolgen nu zijn. Vertel de juiste informatie en spreek in ik-vorm. ‘Ik vind het niet goed als…’ in plaats van ‘Waarom doe je dit nou?’.

Wees eerlijk

Luister naar wat je kind over de onderwerpen te vertellen hebben. Vraag wat er zo aantrekkelijk is/lijkt aan alcohol of drugs en wees ook eerlijk over het feit dat er ook -tijdelijke- aangename kanten aan de genotmiddelen zitten. Ontken dit niet, maar wijs er wel op dat er altijd, niet ongevaarlijke, risico’s aan kleven. Zeker ook op korte termijn.

Over verslaving

Het is moeilijk om aan een kind uit te leggen wat een verslaving precies inhoudt. Bekijk samen met je kind het onderstaande duidelijke animatiefilmpje over verslaving. Een kiwi loopt nietsvermoedend rond en vindt een goudklomp. Hier wordt hij enorm high van en de drang om nog een goudklomp te zoeken is groot. Al snel worden de highs minder intens en zijn katers zwaarder. Hij wil helemaal geen goudklomp meer, maar iets in hem zegt dat-ie de verleiding toch niet kan weerstaan. Zo heftig en verschrikkelijk is een verslaving dus.

Meer lezen over alcohol- en drugsgebruik bij tieners?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme