Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Erop uit 23 oktober 2017

Ganz toll: met alcohol op ben je beter in een tweede taal, volgens onderzoek

Dat je de schlager Komm hol das Lasso raus een stuk beter mee kunt zingen als je een paar glaasjes achter je kiezen hebt, is geen toeval. Volgens onderzoek van de universiteit van Maastricht, de University van Liverpool en King’s college Londen zijn we een stuk beter in een tweede taal als we gedronken hebben.

Alcohol

Voor het onderzoek gaven de wetenschappers een drankje met een lage dosis alcohol aan vijftig verschillende Duitsers. Deze hoeveelheid alcohol pasten ze aan aan het lichaamsgewicht van de betreffende persoon om het onderzoek zo objectief mogelijk te bekijken (een man van zeventig kilo kreeg 460 milliliter bier). De andere vijftig deelnemende Duitsers kreeg een alcoholvrij drankje. Alle Duitsers die meededen aan het onderzoek, hadden pasgeleden Nederlands geleerd.

LEES OOK: Dit zijn ze: de 10 lekkerste drankjes zonder alcohol

Als zij eenmaal hun biertje achterover hadden geslagen, moesten ze aan de Nederlandse klets met een Nederlandse experimentator. Deze gesprekken werden opgenomen en daarna beoordeeld door twee Nederlandse mensen met Nederlands als moedertaal. Belangrijk detail: deze Nederlanders werden niet geïnformeerd over welke mensen er voorafgaand aan het gesprek wel of geen alcoholisch drankje hebben gekregen. Ook moesten de deelnemers hun eigen taalgebruik in de gesprekken beoordelen.

Wat bleek?

De mensen die alcohol gedronken hadden, zaten een stuk beter in de Nederlandse taal dan de mensen die het alcoholvrije drankje hadden gedronken. Het grootste verschil zat ‘m in de uitspraak van de woorden, die onder invloed een stuk beter bleek te gaan. De onderzoekers konden geen verband vinden tussen het drinken van alcohol en de eigen boordelingen van de taalvaardigheid. Hoe dit komt?

Geen angst meer

Volgens onderzoeker Jessica Werthmann is dit makkelijk te verklaren. Alcohol zou angstremmend werken, waardoor de deelnemers zich losser gedroegen en daardoor natuurlijker praatten. Goede reden om op wintersport een biertje extra te bestellen. Al is het alleen maar om die après-skimuziek beter te kunnen meeblèren.

Onderzoek zegt: de kleur van je ogen verraadt hoeveel alcohol je drinkt

Sagepub

Reageer op artikel:
Ganz toll: met alcohol op ben je beter in een tweede taal, volgens onderzoek
Sluiten