Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Body 10 februari 2016

Alle mama’s opgelet: zo voed jij jezelf!

We houden van onze bloedjes, met alle vezels in ons hele lijf. We doen er alles voor en hebben er alles voor over. Inclusief jezelf maar al te vaak wegcijferen, op nummer twee zetten. Wat zeg ik? Nummer vijf of zes. Maar zeggen ze in het vliegtuig niet ook: zet eerst het zuurstof masker zelf op voordat je je kinderen helpt?!

Om me heen zie ik heel veel moeders (en vaders) ploeteren. Er is geen ander woord voor. Ploeteren en rennen om alle ballen – en vooral de combinatie gezin én werk – in de lucht te houden. Er moet veel. Van anderen, van onszelf en soms gewoon simpelweg omdat het écht moet (brood op de plank!).

Dat houden we heel lang vol. Vooral als die kleine armpjes je ’s middags of ’s avonds om je nek vliegen en heel hard roepen: ‘mamaaaaaa!’. Maar het eist niet zelden ook een tol (ik denk met regelmaat als ik in de spiegel kijk: what happend?!). Ik kan de vriendinnen die eigenlijk gewoon het liefst héél lang zouden willen slapen, alleen, inmiddels niet meer op één hand tellen. En de vriendinnen die tegen me zeggen: ik moet echt opletten dat mijn man en ik niet alleen nog maar ouders in plaats van lovers zijn samen, ook niet.

En dus is het tijd om het zuurstof-masker weer eerst zelf op te gaan zetten. Al is het maar af en toe. Bijtanken moet. Wie weet helpen deze tips:

[STAP stap=”1″]

Weg met dat schuldgevoel over niets doen

Probeer eens om in ieder geval één keer per week, één uur lang even helemaal NIETS te doen. En dan vooral je daar niet schuldig over te voelen of het te compenseren op een ander moment. Dus niet denken: oke, ik mag die ene aflevering Netflix nog kijken maar dan moet ik straks wel écht… NEE! Je mag die ene aflevering kijken en daar even héél erg van genieten.

[STAP stap=”2″]

Wat voedt jou?

Vind uit wat jou echt voedt en ga dat vaak doen. Voor de één is het naar yoga, voor de ander een box-les. Of alleen de natuur in voor een stille wandeling of juist in een heel druk koffietentje met een vriendin bijkleppen en lachen. Of allebei. Mag ook. Wat voedt jou echt? En doe je dat regelmatig? Claim je een ‘dan is het mama-gaat-sporten-no-matter-what’-dag of -avond? Zo niet: check punt vier.

[STAP stap=”3″]

Iedere dag twee keer vijf minuten mediteren

Echt. This shit works. ’s Ochtends bij het opstaan (desnoods onder de douche) en ’s avonds voor het slapen gaan. Mag langer, hoeft niet. Vijf minuten zitten, staan of liggen in stilte. Ademen, energie bij jezelf houden. Hoofd leegmaken en je kunt de dag weer aan, inclusief drie gillende kinderen en de race tegen de klok, of juist de dag relaxed afsluiten.

[STAP stap=”4″]

Kruisen maar

Het oude, vertrouwde ‘een kruis in de agenda zetten’. Een moment voor je man én jezelf. Wanneer gaan wij samen weg? Al is het maar een avondje? Vrienden van mij hebben iedere donderdagavond een oppas. Vaste prik. De ene keer gaan ze naar de stad voor een borrel, de andere keer naar de film of de sauna. Voor mij is iedere week teveel (en te kostbaar). Toch, niet gek om alvast vooruit te plannen en één keer in de maand of twee maanden die oppas vast te leggen. Een kruis zetten door een heel weekend werkt ook. Even helemaal niets. Geen sociale verplichtingen, geen uitstapjes, gewoon thuis met de kids.

[STAP stap=”5″]

Eén ding tegelijkertijd

Wanneer deed jij voor het laatst één ding tegelijkertijd? En vooral, als je met je kindjes bent, ben je er dan ook echt? Of ben je dan nog met een schuin oog aan het werken, bellen, de was aan het opvouwen, koken, facebook-en? Sinds ik daarmee gestopt ben, gaat er een wereld van relaxte kinderen voor me open. En ben ik een stuk minder gesloopt en zelfs een klein beetje opgeladen na een drukke maar gezellige dag mét de kids. Want geloof me: ze voelen het. Of je er écht met aandacht bent, of niet.

Herken je jezelf hier helemaal niet in of juist heel erg? Of heb je nog extra tips hoe jij de balans bewaakt? Deel het met ons op Facebook!

Meer van dit soort tips? Neem ook eens een kijkje op bluebelle.nl of easypeasykids.nl

Ja, moeder zijn is uitputtend. Verder zijn er nog een hoop andere waarheden over het moederschap >

bluebelle.nl: online platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Thuishaven van EASY PEASY o.a. bekend van de must-have kookboeken Easy Peasy & Easy Peasy Family.

Reageer op artikel:
Alle mama’s opgelet: zo voed jij jezelf!
Sluiten