Inga Stoit
Inga Stoit Mind 4 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze mama legt uit waarom ‘alleen maar moeder zijn’ niet voldoende is

Zodra je moeder bent staat alles in het teken van de kleine. Wat natuurlijk logisch is, maar soms kan dat ook effect hebben op je relatie met je partner, vrienden en je carrière.

Deze moeder vindt dit een kwalijke zaak. Volgens haar is ‘alleen maar moeder zijn’ niet voldoende, er is namelijk veel meer in het leven. Zij doet haar verhaal:

Ouderschap discussies

‘Iedereen kent ongetwijfeld een aantal ouderschap discussies: wel of geen vaccinatie, borstvoeding wel of niet en wel of niet werken als moeder zijnde. Persoonlijk heb ik zoiets van: you do you, er is geen goed of slecht, maar hier zijn de meningen over verdeeld.

En dat is eigenlijk ook gelijk wat ik er zo gek aan vind. Waarom vinden ouders het nodig een oordeel te heffen over andere ouders? Ik laat me niet graag vertellen hoe ik ouder moet zijn, en andersom vertel ik jou ook niet hoe jij ouder moet zijn.

Moeder zijn heeft dít effect op je zelfvertrouwen (volgens onderzoek)

Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer iemand met goedbedoelde adviezen komt. Het advies van Michelle Obama heb ik opgeslorpt, wat een geweldige vrouw en wat kunnen we veel van haar leren.

Deze machtig mooie vrouw doet namelijk een boekje open over haar moederschap, en haar uitspraken doen denk ik menig vrouw goed. Zij maakt duidelijk dat haar kinderen niet het enige zijn waar zij gelukkig van wordt. Geluk haalt zij uit meer dan dat.

Michelle Obama haar kind is bijna klaar met school en ook van plan het ouderlijk huis te verlaten. Menig ouder zou hier verdrietig en geraakt door zijn, maar Michelle bekijkt dit anders. Zij is er prima in orde mee dat haar kind het huis zal verlaten, haar reden is: ‘Ik heb mijn kinderen niet nodig om gelukkig te zijn, ik had ze zodat zij gelukkig zouden zijn.’

Moeder vertelt: ‘Ik leer mijn dochter niet om slim te zijn, ik leer haar om aardig te zijn.’

Mijn heldin

Veel moeders kijken op van dit soort uitspraken terwijl ik hier eigenlijk juist heel enthousiast van word. Ik denk dat Michelle Obama behoorlijk wat veroordelende blikken en gedachten heeft gehad, na haar uitspraken over ‘gelukkig zijn naast de kinderen’.

Toen mijn kind voor het eerst naar school ging voelde dit als een verademing. Dit was wat ik voelde, maar wanneer ik naar andere moeders keek zag ik een worsteling. Voor hen voelde het alsof ze in een zwart gat vielen, ze hadden simpelweg geen ‘bezigheid’ meer.

7 signalen van je lijf dat je een mommy burn-out hebt

Ik sprak hierover met een moeder op het plein en ik kon haar alleen maar verontwaardigd aankijken. Ik kon niet anders dan haar helpen te herinneren aan de vrouw wie zij ooit was. Zo vroeg ik haar dingen als: wat vond je vroeger leuk om te doen, wat zijn je hobby’s, waarom heb je ooit gekozen voor het beroep wat je eerder vervuld hebt?

Ik zag haar denken en ik denk dat zij dit vervolgens de hele middag heeft gedaan. Nu denk ik niet dat ik haar hele mindset 180 graden gedraaid heb maar het is een begin..

Ik vind het gewoon zo zonde dat niet iedere vrouw haar eigen unieke kansen verkent! Naast onze kinderen is er namelijk nog een leven vol met andere elementen, hier wil je jezelf toch niet tekort mee doen? Ik anders niet!’

Waarom je als moeder zijnde zonder gezin op vakantie zou moeten gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze mama legt uit waarom ‘alleen maar moeder zijn’ niet voldoende is
Sluiten