Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 26 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Je baby tegen allergieën beschermen? Lik dan zelf het speentje af (aldus onderzoek)

Is je baby dol op z’n speentje? Dat is over het algemeen helemaal prima, maar grote kans dat de bacteriën erop zich sneller voortplanten dan fruitvliegjes. Regelmatig reinigen dus! Waarschijnlijk kook je ‘m nu gewoon uit in een pannetje met water, maar volgens Amerikaanse onderzoekers kun je het speentje beter zelf aflikken.

Huh, wat? Maar dat is toch helemaal niet hygiënisch? Dat klopt misschien voor jou als het speentje meerdere keren op de grond is gevallen, maar voor je baby is het juist een goede methode.

Onschuldige bacteriën via het speentje

Met je eigen speeksel breng je namelijk (als het goed is) onschuldige bacteriën aan op het speentje. Zulke bacteriën heeft ons immuunsysteem nodig om een goed onderscheid te kunnen maken tussen goede en mogelijk bedreigende stoffen.

Omdat de hygiëne behoorlijk is verbeterd in de afgelopen decennia en mensen ‘bacterie’ per definitie als iets slechts zien, zouden we nu te weinig in aanraking komen met zulke bacteriën.

LEES OOK: Wow! Acht op de tien kinderen zitten verkeerd in de auto

Minder allergieën

Aan het onderzoek deden 74 moeders mee, die allemaal een kind hadden dat een speentje gebruikte. Bijna alle moeders maakten die schoon onder de kraan of in kokend water – op negen moeders na, die ‘gewoon’ hun mond gebruikten.

Wat bleek? Kinderen van de moeders die het speentje zelf aflikten, hadden na een jaar minder van de immuunstof IgE in hun bloed. Dat is een stof die veel in het bloed zit als je allergisch bent. Daaruit concluderen de onderzoekers (voorzichtig) dat de kinderen mogelijk minder kans hebben op allergieën.

Eerder onderzoek wees ook al uit dat kinderen die regelmatig op een speentje zuigen, minder astma en eczeem hebben, schrijft de Volkskrant. Er is echter ook onderzoek dat zich zorgen maakt om andere gevolgen: de bacteriën van jou als ouder zouden  bijvoorbeeld wel voor meer gaatjes kunnen zorgen, zelfs als je kindje nog geen tanden heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je baby tegen allergieën beschermen? Lik dan zelf het speentje af (aldus onderzoek)
Sluiten