Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Kids 30 sep 2019

Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)

Hoe ontstaat een schisis?

De naam ‘gespleten gehemelte’ staat nauw in verband met de term ‘schisis’. Dit betekent namelijk letterlijk ‘spleet’ in het Grieks. Hoe ver deze spleet door loopt, verschilt per geval. Zo komt het voor dat de schisis slechts de lip betreft, maar het kan ook de kaak en het gehemelte beslaan. Ook komt een schisis zowel enkel als dubbel voor. Dit wordt een dubbelzijdige spleet genoemd. Zie het volgende blok voor illustraties van de verschillende varianten.

Hier komt ook de benaming ‘hazenlip’ vandaan. Zo wordt een schisis in de volksmond regelmatig genoemd. De correcte manier om een gespleten gehemelte te benoemen, is echter door gebruik van de term schisis.

Ongeveer 1 op de 500 baby’s wordt geboren met een schisis. Hoewel het tot op heden niet helemaal duidelijk is hoe een schisis ontstaat, gebeurt dit in praktisch alle gevallen in het eerste trimester van de zwangerschap.

Afwijking tijdens de zwangerschap

In principe hebben alle foetussen in eerste instantie een schisis. Het gehemelte bestaat uit meerdere delen, waardoor er bij alle baby’s in beginsel sprake is van een lip, kaak en gehemeltespleet. In een normale ontwikkeling smelten deze delen tussen de zesde en negende week samen, waardoor er bij geboorte, of al eerder op de echo’s, geen schisis meer te zien is.
Als dit proces echter niet volledig plaatsvindt, blijft het gehemelte, de kaak of de lip (deels) gespleten.

Genetische factoren

Als een baby geboren wordt met een schisis, kan dit ook komen door een afwijking in de chromosomen. Dit betekent dat de baby naast de schisis vaak ook nog andere aangeboren afwijkingen heeft.
Dit hoeft niet het geval te zijn als een gespleten gehemelte in de familie voorkomt en daardoor genetisch wordt doorgegeven. De baby heeft daardoor via de ouders aanleg voor een schisis. Als een baby een schisis heeft, is de kans relatief groot dat volgende kindjes dit ook zullen hebben. De kans op herhaling hangt echter wel af van het type schisis dat de baby heeft.

Een schisis wordt nooit veroorzaakt door gebruik van bepaalde medicijnen of door opgelopen infecties tijdens de zwangerschap.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)
Sluiten