Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Kids 30 sep 2019

Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)

Verschillende vormen van een schisis

De lipspleet

Een lipspleet wordt ook wel een cheilo-schisis genoemd, en beperkt zich alleen tot de bovenlip. De spleet kan dubbelzijdig zijn, of alleen aan de rechter- of linkerkant zitten. Aan de kant van de spleet kan de neus iets platter zijn dan normaal.
Ongeveer 36% van de baby’s met een schisis heeft alleen een spleet in de lip.

schisis-lipspleet

De Lip-kaakspleet

Bij een lip-kaakspleet, ofwel cheilo-gnatho-schisis, loopt de spleet door zowel de lip, als de kaak. De spleet kan doorlopen tot het neusgat, en kan zowel enkel als dubbel voorkomen.

De Gehemeltespleet

De officiele naam van een gehemeltespleet is palato-schisis en laat alleen een spleet zien in het gehemelte. Het kan middenin het gehemelte zitten, of helemaal aan de achterzijde. De lip en de kaak zien er normaal uit. Wel kan de onderkaak bij een gehemeltespleet soms minder goed ontwikkeld zijn, waardoor deze wat te klein is.
Ongeveer 21% van alle baby’s met een schisis heeft alleen een gehemeltespleet. Deze vorm komt het meeste voor bij meisjes. De andere vormen worden vaker bij jongens gezien.

gehemeltespleet-schisis

Lip-kaak-gehemeltespleet

Wanneer de lip zowel door de lip, kaak en gehemelte loopt, is er sprake van een cheilo-gnatho-palato-schisis. Zowel enkelzijdige als dubbelzijdige spleten komen in dit geval voor. Deze volledige vorm van een schisis komt bij de meeste baby’s voor, namelijk bij 43%.

lip-kaak-gehemelte-schisis

Bron: Isala Klinieken

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)
Sluiten