Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Kids 30 sep 2019

Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)

Gevolgen van een gespleten gehemelte

Hoewel een schisis goed te behandelen is, is het niet levensbedreigend voor je kind. Na behandeling kan hij of zij net zo leven als alle andere kinderen. Wel zijn er bepaalde gevolgen waar je als ouder en als kind rekening mee moet houden:

Lichamelijke gevolgen

Gehoor

Het komt regelmatig voor dat kinderen met een schisis gehoorproblemen krijgen. Dat komt omdat de buis van Eustachius door de schisis niet goed werkt. Het gevolg hiervan is dat zich vocht in het middenoor ophoopt. Dit kan erg pijnlijke zijn en hierdoor kan je vaak minder goed horen. Er kunnen eventueel trommelvliesbuisjes geplaatst worden om het vocht goed af te kunnen voeren. Ook zullen er regelmatig hoortesten worden gedaan.

Kaakcorrectie

Als de schisis ook de kaak betreft, is er kans dat deze zich minder goed ontwikkelt dan normaal. Hierdoor kan het voorkomen dat de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten, dat tanden scheef staan of dat er zelfs tanden ontbreken. De eerste twee problemen kunnen vaak met hulp van een orthodontist opgelost worden. Voor het ontbreken van tanden of voor scheuren in de kaak kan een kaakchirug worden ingeschakeld.

Spraak

Het kan voorkomen dat je minder goed kan praten als je een schisis hebt. Hierdoor spreek je bepaalde klanken minder goed uit. Dit kan vaak met logopedie verholpen worden. In sommige gevallen kan een operatie uitkomst bieden, als kinderen met een schisis teveel ‘door hun neus’ gaan praten.

Esthetische gevolgen

Een schisis zal altijd opvallen. Een lipschisis zal snel worden gehecht, maar zal altijd een litteken achterlaten. Als je dit vervelend vindt, kan het litteken gecamoufleerd worden met make-up.
Naarmate een kind met een schisis groeit, kan het voorkomen dat de lip te strak komt te staan, of uit verhouding raakt met de onderlip. Dit kan verholpen worden door een lipcorrectie.

Bij alle vormen van een schisis komt het vaak voor dat de neus aan een of beide zijden wat platter is dan normaal. Een plastisch chirurg kan de stand van de neusvleugels aanpassen, de neusgaten verkleinen of juist vergroten, het tussenschot recht zetten als dat nodig is of de gehele buitenkant corrigeren.

Psychische gevolgen

Het kan voor een kind soms moeilijk zijn om een schisis te accepteren. Dit is vooral lastig als een kind ouder wordt en zich bewuster wordt van zijn of haar uiterlijk. Omdat het relatief weinig voorkomt, kan een kind zich sneller buitengesloten voelen, of wordt het soms sneller gepest.

Hoewel het moeilijk kan zijn voor een kind, is het belangrijk dat hij of zij open is over de schisis. Als je kind open is over de afwijking, zal de omgeving dit ook sneller accepteren.
Daarnaast bestaan er ook jongerengroepen die kinderen kunnen bezoeken. Hier komen kinderen met een schisis samen. Praten met een maatschappelijk werker of een orthopedagoog is ook een mogelijkheid.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)
Sluiten