Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Kids 30 sep 2019

Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)

Behandeling van een schisis

De behandeling van een schisis is goed mogelijk, maar vereist in alle gevallen wel een of meerdere operaties. Dit kan voor zowel de ouders als het kind zwaar zijn.
Wat de behandelmethode precies is, hangt af van de schisis die jouw kind heeft.

Lipschisis

In het geval van een lipschisis zit er alleen een of een dubbele spleet in de bovenlip. Deze wordt vaak door een plastisch chirurg gesloten als je kind tussen de 3 en 6 maanden oud is.

Gehemeltespleet

Als je kind alleen een schisis in het gehemelte heeft, kan dit invloed hebben op de voeding en spraakontwikkeling. Het gehemelte wordt vaak tussen de 6 en 12 maanden na de geboorte gedicht. Welke behandeling hiervoor wordt gekozen, hangt af van de locatie en de grootte van de gehemeltespleet.

Lip-kaak-schisis

De lip wordt vaak in het eerste half jaar gesloten. De kaak wordt vaak pas rond het tiende levensjaar gesloten. Dit is het moment dat zich de eerste volwassen hoektanden voordoen. Het stukje ontbrekende kaakbot wordt vaak opgevuld met bot uit de kin of uit de bekkenkam.

Lip-kaak-gehemeltespleet

Naast problemen met voeding en spraakontwikkeling, kunnen zich bij deze vorm van schisis ook hoorproblemen manifesteren. De lip wordt vaak in het eerste half jaar gesloten. Het gehemelte vaak tussen de 6 en 12 maanden na de geboorte. De kaak wordt vaak pas rond het tiende levensjaar gesloten. Dit is het moment dat zich de eerste volwassen hoektanden voordoen. Het stukje ontbrekende kaakbot wordt vaak opgevuld met bot uit de kin of uit de bekkenkam.

In de laatste twee gevallen zal de stand van de tanden door de schisis hoogstwaarschijnlijk beïnvloed worden. Hierdoor wordt regelmatige controle bij de tandarts, en vanaf ongeveer het negende jaar ook de orthodontist sterk aangeraden.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Alles dat je moet weten over een gespleten gehemelte (schisis)
Sluiten