Hierom houden kinderen vaak hun adem (tijdens een heftige emotie) in

Kinderen Laurien Bleeker 10 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Jullie kennen misschien Agnes wel, het meisje uit Despicable Me dat haar adem inhoudt omdat ze verdrietig is dat haar unicorn knuffel stuk is. Dat adem inhouden bij schrik of verdriet, bestaat echt bij kinderen en heeft ook een naam: breath holding spells (adem inhouden aanval).

Agnes houdt express haar adem in, maar kinderen met breath holding spells kunnen hier niets aan doen. Het gebeurt gewoon, als ze ergens heel hard om moeten huilen of als ze heel erg schrikken van iets. Niet elk kind heeft dit, maar sommige kinderen kunnen hier behoorlijk last van hebben. En van die kinderen kan het ene kind het elke week hebben, terwijl de ander het om de zoveel maanden heeft.

Breath holding spells

Tijdens het ervaren van een heftige emotie, zoals een driftbui, kan de adem van je kindje opeens stokken. Je kind stopt dan met ademen, loopt rood en soms zelfs blauw aan, raakt buiten bewustzijn en wordt slap of stijf.

Een heel nare ervaring voor jou als ouder, maar voor je kind kan dit geen kwaad… De hersenen van je kind krijgen even geen zuurstof, maar die periode is te kort om er iets aan over te houden. Je kindje komt ook vanzelf weer bij na de aanval en kan verdergaan alsof er niets gebeurd is.

Hoe en wanneer ontstaan breath holding spells?

Zo’n aanval waarbij de adem even stopt komt voor bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar oud, maar vooral als kindjes tussen de een en twee jaar oud zijn. Zo’n 1 op de 20 kinderen heeft hier ooit last van gehad, best veel dus. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij een te hoge gevoeligheid van het autonome zenuwstelsel: je kind lukt het op dat moment niet de enorme hoeveelheid emoties te reguleren. Hij gaat als het ware even ‘uit’, een soort reset.

White breath holding spell

Een breath holding spell kan je kind krijgen door een heftige emotie, maar een white breath holding spell krijgt je kind bij pijn of schrik. Het verschil is dat je kindje niet blauw wordt, maar grauw en bleek. Hij raakt verstijfd en soms komt overstrekking van de rug voor. Het lijkt een beetje op een epileptische aanval, maar duurt kort en je kind komt daarna weer bij alsof er niets is gebeurd.

Wat kan je doen als je kindje dit heeft?

Je schrikt je natuurlijk helemaal rot als je kind tijdens een driftbui zijn bewustzijn verliest, maar het kan dus geen kwaad. Wel is het verstandig om de huisarts te bellen als je kind zo’n aanval heeft gehad voor de eerste keer.

Niet de eerste keer?

Heeft je kind dit al een keer gehad en weet je dus zeker dat het een breath holding spell is, dan kan je het volgende doen:
– Blijf rustig en bij je kind, zorg dat hij zich niet pijn kan doen
– Leg je kind neer, het liefst op zijn zij, omdat overgeven ook nog wel eens kan voorkomen tijdens een aanval
– Schrik of pijn kan nog een aanval veroorzaken, dus geef vooral geen pijnprikkel om je kind weer bij te laten komen
– Laat je kind rustig bijkomen en praat er eventueel later nog even over
– Je kan het niet tegengaan, maar wel er zijn voor je kind als hij een breath holding aanval krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kinderneurologie

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme