Weeën weetjes: alles over (die soms pijnlijke) weeën tijdens je bevalling

Bevallen Laurien Bleeker 5 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Met een naderende bevalling in het vooruitzicht, ga je je misschien druk maken om de weeën. Want, uit de verhalen weet je dat die hoogstwaarschijnlijk pijn gaan doen. Of je bent eerder al eens bevallen en weet hoe het voelt.

Gelukkig is het wel zo dat pijnlijke weeën goed zijn voor de geboorte van je kindje. Hoe sneller ze op elkaar komen en hoe pijnlijker ze zijn, hoe sneller je kan overgaan op het ter wereld brengen van je mini. We leggen je stap voor stap uit welke verschillende weeën er zijn en wat je kan verwachten.

Voorweeën, al ver voordat je bevalling begint

Niet elke vrouw heeft voorweeën, dus dit hoef je niet altijd te ervaren. Vrouwen die dit wel hebben, ervaren onregelmatig en soms niet eens elke dag, al ver voor de uitgerekende datum een soort menstruatiekrampen. Het worden ook wel oefenweeën genoemd, of harde buiken.

Je baarmoeder bereid zich zo alvast voor op je naderende bevalling. Je kan ook indalingsweeën krijgen in de laatste weken van je zwangerschap: dit betekent dat het hoofdje van je baby indaalt en vast komt te liggen in het bekken. Ook deze weeën voelt niet elke vrouw.

Verschillende weeën tijdens de bevalling: de latente fase

Gelukkig is je lichaam gemaakt om een kindje ter wereld te brengen en weet het wat het moet doen als de weeën echt beginnen. In deze voorbereidende fase zijn de weeën vaak nog niet regelmatig en niet erg pijnlijk.

Deze fase zorgt ervoor dat je stevige baarmoeder soepel wordt, zodat je baby er straks doorheen kan. Hierna komt je lichaam in de latente fase waarin de weeën wat heftiger worden. Je baarmoederhals wordt nu platter, soepeler en kleiner waardoor je baarmoedermond zich kan gaan openen.

De actieve fase: ontsluitingsweeën

Worden je weeën sterker en komen ze regelmatig? Dan zit je in de actieve fase en heb je ontsluitingsweeën. Ze komen elke 3 tot 5 minuten en houden zo’n 1 tot 1,5 minuut aan. Zo’n wee bouwt zich op: heftig, heftiger, heftigst en zakt dan weer weg.

Daarna heb je even tijd om te ontspannen tot de volgende week eraan komt. Tijdens deze weeën opent je baarmoedermond zich tot je zo’n 10cm ontsluiting hebt, daarna beginnen de persweeën.

In de actieve fase zijn verschillende weeën te omschrijven:

  • Buikweeën: die voel je voor in je buik
  • Rugweeën: je voelt vooral pijn in je (onder)rug
  • Beenweeën: je voelt de weeën in je benen, veel vrouwen ervaren deze weeën als de pijnlijkste van alle weeën

Welke weeën je zult ervaren is niet te voorspellen, dit verschil per persoon en kan zelfs per bevalling verschillen.

Lees ook: Aha! Dit is hoe 10 centimeter ontsluiting eruitziet

De persfase: persweeën

Bij zo’n tien centimeter ontsluiting zal je merken dat de weeën veranderen: van heel pijnlijk gaan ze over in de drang om druk te zetten. Dit is het moment dat je baby door het geboortekanaal komt en je baarmoeder hem als het ware uit je buik duwt.

Weeën na je bevalling

Yep, je bent er nog niet meteen vanaf, maar als je last hebt van naweeën zijn ze gelukkig lang niet zo heftig als die tijdens je bevalling. Nadat je baby geboren is zal je lichte krampen krijgen zodat de placenta geboren wordt. En heb je een snelle bevalling ervaren? Dan kan je nog even last hebben van naweeën, die zorgen voor het samentrekken van je baarmoeder tot normale grootte.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme