Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème en aftersun
Je wilt natuurlijk geen onnodige zooi op je smeren, maar je wilt ook niet na elk zonnestraaltje huilen van de pijn omdat je bent verbrand – laat staan de hele zomer binnenblijven.
Om die reden hebben we alles wat je moet weten over zonnebrandcrème en aftersun voor je verzameld:
Kan verbranden kwaad?
Misschien voor de meesten van ons een retorische vraag, maar ja, dat kan het. UVA en UVB-stralen laten de huid verdrogen, verrimpelen en richten schade aan waar huidkanker door kan ontstaan. Het is daarom belangrijk jezelf, maar ook je kind goed te beschermen.
Wat voor zonnebrandcrème is het beste?
Zonnebrandcrème bestaat er in allerlei soorten en maten. Allereerst is het een fabel dat een goedkope zonnebrand minder goed werkt dan een dure, wat betreft zonbescherming doen ze namelijk hetzelfde stelt de Consumentenbond. Het verschil zit hem vaak in extra’s, zoals een fijne geur en smeerbaarheid.
Welke factor heb ik nodig?
Gebruik een zonnebrandcrème met een hoog SPF getal, ten minste 30 SPF, ook op dagen dat het wat bewolkter is. De factor geeft aan welk deel van de schadelijke UV-stralen worden doorgedrongen en bereiken je huid. Factor 30 betekent dus dat slechts 1/30ste van de straling door de crème dringt. Tussen een SPF 30 en 50 verschillen niet heel veel, factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Vrijwel alle zonnebrandcrème is na ongeveer twee uur uitgewerkt, zelfs met factor 50 kun je dus niet een hele dag veilig zonnen.
Niet de hele dag bakken
Het is belangrijk om je in te smeren vóór je gaat zonnen, en niet pas als je al rood bent geworden. Je moet 20 minuten voordat je de zon in gaat je insmeren. Smeer vooral ook overal, achter je oren, je lippen, onder je kin, in je nek. Blijf tussen 12 en 3 uit de zon, ook al ben je goed ingesmeerd.
Hoeveel zonnebrandcrème moet ik smeren?
De meeste mensen smeren echt te weinig zonnebrandcrème om hun lichaam helemaal te beschermen, stelt de American Academy of Dermatoly. De meeste mensen gebruiken 25 tot 50% van de hoeveelheid die je eigenlijk zou moeten smeren. Een borrelglaasje zonnebrandcrème is nodig voor je hele lichaam om je echt goed te beschermen. Daarnaast moet je sowieso om de twee uur opnieuw smeren. Smeer je bijvoorbeeld minder dan 2 milligram per vierkante centimeter, dan heeft een zonnebrandcrème met factor 50 eigenlijk maar het beschermvermogen van een factor 10 of 15.
Gaan zonnestralen door je kleren heen?
Hell yes. Hoe dunner de kleding, hoe meer UVA-straling door de stof gaat. Het ligt ook aan het type kledingstuk. Een wit t-shirt houdt bijvoorbeeld veel minder UV-straling tegen dan een gekleurd shirt, omdat het verf op het weefsel de straling weerkaatst. T-shirts uit goedkope landen bieden ook geen voldoende bescherming, blijkt uit een Zwitsers onderzoek. Spijkerstof blokkeert uv-licht bijna volledig. Je moet je dus ook insmeren onder je kleren.
Gaat zonnebrandcrème over de datum?
Herkenbaar? Na de vakantie een halve fles zonnebrandcrème over wat heus nog wel een jaartje mee kan? De Consumentenbond heeft dit ooit getest, ze lieten vier geopende zonnebrandmiddelen overwinteren. De conclusie was dat de crèmes een jaar later nog even goed beschermden. Wat wel belangrijk is, is dat je de zonnebrandcrème op kamertemperatuur moet bewaren. Je moet dus niet je zonnebrand in de auto aka sauna laten liggen, of onder de strandstoel bij 40 graden. Zand en warmte hebben effect op de werking van de filter in de crème. Ongeopend en koel bewaard blijven zonnebrandcrèmes ongeveer drie jaar goed, eenmaal geopend vaak ongeveer een jaar. Er staat niet voor niets een datum op de fles.
Word je nog bruin als je hoge factor gebruikt?
Een zonnebrandcrème houdt het bruinproces niet tegen – met geen één factor – maar het vertraagt het. Mensen onderschatten vaak het effect van UV-straling, ook in de schaduw of op een onbewolkte dag. Bijna 85% van de intensiteit van zonlicht wordt gereflecteerd door zand, water en gebouwen. Een hoge SPF houdt ook niet alle UV-straling tegen, waardoor je wel kleurt maar niet verbrandt.
Hoe waterbestendig is waterbestendige zonnebrandcrème nou echt?
Waterbestendig is een zeer relatief begrip. Als er waterresistent op het flesje staan, betekent dat echt niet dat je de hele dag het water in en uit kunt. Een zonnebrandcrème mag waterbestendig heten als ten minste 50% van de zonnebrandcrème nog aanwezig is wanneer je 2 keer 20 minuten in een (verwarmd) bad hebt gezeten, heeft Cosmetics Europe getest. Een deel van de crème spoelt er dus af. Het is dus het meest verstandig om – steeds wanneer je het water uit gaat – je opnieuw in te smeren.
Shit, verbrand. Moet ik nu fanatiek aftersun smeren?
De meeste aftersun lotions verschillen qua ingrediënten niet veel van een gewone bodylotion, slimme marketing dus. Sterker nog, sommige lotions bevatten ook irriterende ingrediënten als menthol of alcohol, die zorgen ervoor dat je de verhitting minder voelt. Maar de huid kan ook worden uitgedroogd of geïrriteerd, waardoor je juist langer met een rode huid rondloopt. Een zalf is eigenlijk het beste. Crème is vloeibaarder en bevat minder vet, er zit meer water in. Zalf, op basis van vaseline, is vettiger en zorgt voor de meeste vochtinbreng.
Hoe zit het met make-up en zonnebrandcrème?
Je denkt misschien dat een foundation met SPF genoeg bescherming biedt voor je gezicht, maar veel foundations hebben maar een lage beschermingswaarde. Daar komt bij dat de factoor vooral werkt wanneer je een flinke laag opsmeert. Gebruik dus zeker geen foundation als alternatief voor zonnebrandcrème. Ook is het beter om geen zonnebrandcrème met foundation te mengen, de SPF zal namelijk in het mengsel lager worden, waardoor je minder goed beschermd bent. Ook zorgt het mengen van deze producten dat de werkzaamheid van de chemische filters wordt aangetast. Het is dus belangrijk om bijvoorbeeld ook eerst je dagelijkse hydraterende dagcrème aan te brengen voordat je zonnebrandcrème aanbrengt, omdat de ingrediënten van de zonnebrand anders minder zouden goed gaan werken. Let er ook op dat dit niet een te vette crème is. Laat je zonnebrandcrème vervolgens 15 minuten inwerken, voordat je bezig gaat met je daily make-up look.