Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Body 23 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je altijd al wilde weten over anticonceptie met hormonen

‘Wat wil je aan anticonceptie gaan doen na de bevalling?’ De gynaecologe kijkt me vragend aan. Ehm, ik weet het eigenlijk niet zo goed. Wat is er ook alweer allemaal mogelijk en welke vorm past bij mij? Hieronder alle vormen van anticonceptie waarbij gebruik wordt gemaakt van hormonen.

De anticonceptie pil

Wie kent ‘m niet? Deze hormoonpil is er in twee verschillende vormen. Met alleen het hormoon progesteron of met een combinatie van de hormonen progesteron en oestrogeen. Als beide hormonen erin zitten heet ‘ie de combinatiepil. Bij de combinatie pil wordt onderscheid gemaakt tussen één, drie of vier fase pillen. Dit heeft te maken met de samenstelling van de hormonen in de pil. De combinatiepil mag niet gebruikt worden als je borstvoeding geeft. Voor beide vormen geldt dat de pil elke dag bij voorkeur rond hetzelfde tijdstip geslikt moet worden.
Niet zo’n secuur typje? Dan is deze vorm van anticonceptie misschien niet ideaal voor jou. De betrouwbaarheid neemt serieus af als je de pil niet consequent slikt.

De anticonceptie pleister

Deze hormoon dragende pleister plak je wekelijks op dezelfde dag op je lichaam. De pleister geeft net als de combinatiepil twee soorten hormonen af aan je lichaam.Net als bij de pil gebruik je de pleister drie weken en dan volgt een stopweek waarin je ongesteld wordt. De pleister is watervast maar kan niet tegen olie, bodylotion of andere cosmetische producten. Als de pleister los laat dien je binnen 24 uur een nieuwe pleister te plakken om de betrouwbaarheid te handhaven. Een goede oplossing als je je menstruatie wilt controleren maar je niet echt van de structuur bent en de kans dus groot is dat je de pil vergeet.

De anticonceptie ring

Ook deze ring geeft twee soorten hormonen af aan het lichaam waardoor het vrijwel onmogelijk is om zwanger te raken. De ring breng je maandelijks zelf in. Doordat je ook bij deze vorm zelf controle hebt over het gebruik kun je ook hierbij je stopweek (je menstruatie) overslaan, uitstellen of verschuiven. Naast de ‘bekende’ bijwerkingen van hormonen heb je met deze vorm een verhoogde kans op een vaginale schimmelinfectie. Ideale vorm van anticonceptie als je een betrouwbaar product wilt hebben, zelf je menstruatie wilt controleren en niet te veel gedoe hiervan wilt ondervinden.

De prikpil

De prikpil wordt eens in de twaalf weken door je arts gegeven. Dit kan op twee manieren; in een spier of onder de huid. De prikpil geeft alleen het hormoon progestageen af. Dit hormoon voorkomt dat nieuwe eicellen zich vormen. Je hebt bij deze methode van anticonceptie geen invloed op het verloop van je cyclus. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan of verschuiven. Bij sommige gebruiksters verdwijnt de menstruatie helemaal. Naast de ‘bekende’ bijwerkingen van hormonen kan het bij deze vorm van anticonceptie langer duren voordat je vruchtbaarheid terug keert. Ideaal voor als je langere tijd beschermd wilt zijn en voorlopig (nog) niet toe bent aan kinderen.

Het anticonceptiestaafje

Het anticonceptiestaafje geeft ook alleen progesteron af en wordt door een getrainde arts bovenin je arm ingebracht. Dit gebeurt onder verdoving dus maak je geen zorgen. Drie jaar lang geeft deze onzichtbare vorm van anticonceptie een betrouwbare bescherming tegen zwangerschap. De hormoonafgifte is dagelijks en heeft een lage dosering. Bij 20% van de vrouwen verdwijnt de menstruatie volledig. Als het staafje verwijderd wordt kun je direct een nieuw staafje laten plaatsen. Een anticonceptie voor vrouwen die langere tijd zonder ‘gedoe’ beschermd willen zijn.

Het spiraaltje

Twee vormen bestaan er van de spiraal. De koperspiraal en de Mirena spiraal. Beide soorten worden door een arts in je baarmoeder geplaatst. De mirena spiraal geeft dagelijks geleidelijk een lage hoeveelheid progestageen af en biedt hierdoor vijf jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraal is de hormoonvrije optie. Hierover lees je meer door op onderstaande link te klikken.

Wil je liever geen hormonen in je lijf? Kijk dan hier wat de hoormoonvrije opties voor anticonceptie zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Alles wat je altijd al wilde weten over anticonceptie met hormonen
Sluiten