Redactie
Redactie Body 6 sep 2014

Alles wat je moet weten over de zwangerschapsziekte HG

Opeens werd ik gebeld door mijn vriendin. ‘Wil je eerst het goede of het slechte nieuws?’, vroeg ze. ‘Maakt niet uit’, zei ik. ‘Het goede nieuws is dat ik zwanger ben, het slechte nieuws is dat ik in het ziekenhuis lig’. Wat bleek? Ze had HG.

Uhm, zeg dat nog een keer?

HG staat voor Hyperemesis Gravidarum, een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Internationaal onderzoek wijst uit dat ongeveer 1 tot 2% van de zwangere vrouwen last krijgt van HG. In Nederland zou het dan gaan om 2 tot 4.000 vrouwen per jaar. Dat is eigenlijk best veel!

Vrouwen die lijden aan HG kunnen tot wel 30 keer per dag overgeven en belanden vaak meerdere malen in het ziekenhuis. De boosdoener is waarschijnlijk het zwangerschapshormoon hCG, maar waarom uitgerekend mijn vriendin daar ziek van wordt is onduidelijk. Medische hulpverleners konden enkel de symptomen van uitdroging bestrijden door haar regelmatig een infuus en sondevoeding te geven.

Gevolgen van een HG zwangerschap

Mijn vriendin kon rekenen op veel onbegrip van familie, teamgenoten van de sportclub, haar werkgever en zelfs artsen. Dit komt vooral doordat HG nog te weinig bekend is. ‘Is het nou echt zo erg?’ ‘Je bent zwanger van je eerste kindje, wees blij en probeer toch wat te eten!’

Helaas was het echt zo erg. Ze viel zo’n tien kilo af en zat uitgeput aan huis gekluisterd. Daarbij zijn de psychologische gevolgen van een HG zwangerschap groot. De angst voor herhaling maakt het vaak lastig om (überhaupt) aan een nieuwe zwangerschap te beginnen.

Hoe ga je er mee om?

Toen mijn vriendin ziek werd kon ik weinig anders doen dan meeleven. Het halen van de eindstreep was het belangrijkste doel. Gelukkig kon ze ook terecht bij een speciale stichting met een HG steunpunt. Ik heb haar klachten serieus genomen, maar tegelijkertijd ook de aandacht op andere dingen gevestigd. Via WhatsApp en Facebook konden we chatten, want praten werd haar al te veel. De zwangerschap leek een eeuwigheid te duren, maar uiteindelijk werd haar doorzettingsvermogen beloond. Mijn vriendin is nu de trotse mama van een kerngezonde dochter.

Lees voor meer informatie over HG een uitgebreid artikel op de website van Stichting Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum (ZEGH).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over de zwangerschapsziekte HG
Sluiten