Redactie
Redactie Body 11 jan 2017

Alles wat je wilt weten over bekkenbodemklachten

Oké, het is niet het meest sexy onderwerp. En we praten er dan ook liever niet over: bekkenbodemproblemen. Maar wist jij dat één op de vier jonge vrouwen last heeft van urineverlies? Vooral na een bevalling? Hoogste tijd om het taboe te doorbreken aan de hand van vijf vragen.

Euhhh, bekkenbodemklachten: wat zijn dat precies?

Ga maar even zitten voor een kort biologielesje: het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem zorgt ervoor dat de organen onderin de buik niet naar buiten ballen (zoals je blaas, baarmoeder en het laatste stuk van de darmen). De spieren helpen ook om de plas en ontlasting op te houden. Last but not least speelt de bekkenbodem een rol bij seks en een bevalling. Als de spieren van de bekkenbodem niet goed werken, kunnen verschillende problemen ontstaan. De blaas, baarmoeder en endeldarm kunnen naar beneden zakken als de bekkenbodem ze niet goed ondersteunt. Dit noem je een verzakking. Andere bekkenbodemklachten zijn problemen met het plassen en met de ontlasting. Ben je er nog?

LEES OOK: 6 x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling

Pfff, ja. Maar waarom krijgen zoveel jonge vrouwen na een bevalling last van hun bekkenbodem?

Nou, tijdens een zwangerschap wordt het bindweefsel onder invloed van hormonen zwakker. De steun- en sluitfunctie van de bekkenbodem wordt slapper. Allemaal volstrekt normaal. Daarbij drukt het kindje tijdens de zwangerschap op de bekkenbodem. Tel daar de bevalling bij op, met eventueel een knip, vacuüm of tangverlossing en de ellende is compleet. Ahum.

Maar over welke ellende hebben we het dan?

Denk bijvoorbeeld aan druppeltjes urine verliezen, tijdens het sporten. Of tijdens een lachbui. Je plas moeilijk op kunnen houden en daardoor vaak naar de WC moeten. Maar ook het steeds opnieuw hebben van een blaasontsteking of pijn bij het vrijen vallen onder bekkenbodemklachten. Evenals problemen met de ontlasting, zoals verstopping of diarree.

Er wordt niet over dit soort klachten gepraat, terwijl het goed te verhelpen is

Jeetje. Is daar wat aan te doen?

Ja hoor, maar veel vrouwen weten dat niet. Dat komt vanwege het taboe. Er wordt niet over dit soort klachten gepraat, terwijl het goed te verhelpen is. Weet je, bekkenbodemklachten na een bevalling zijn normaal en verdwijnen vaak ook weer vanzelf. Je kunt bijvoorbeeld al tijdens je zwangerschap en bevalling bekkenbodemoefeningen doen. Maar overdrijf het niet, doe rustig aan. Geef je borstvoeding? Dan gaat het herstel iets trager, omdat de eierstokken dan weinig vrouwelijke hormonen aanmaken waardoor de wand van de schede vaak droog aanvoelt en de ophangbanden hun oude stevigheid nog niet terugkrijgen. Maar uiteindelijk komt het gewoon allemaal goed.

Bedenk wel dat overgewicht vaak een extra belasting geeft van de bekkenbodem. Het is dan belangrijk om meer te gaan bewegen. En stoppen met roken helpt ook, want hoesten geef veel druk op bekkenbodem. Als de klachten echter blijven bestaan en invloed hebben op je dagelijks leven dan is het verstandig om aan de bel te trekken.

LEES OOK: Bang voor seks na de zwangerschap? Deze 3 dingen móet je weten!

Aan de bel trekken? Bij wie dan? De huisarts?

Ja, bijvoorbeeld. Maar wist je dat er ook een bekkenfysiotherapeut bestaat? Daar kun je rechtstreeks naar toe. Veel vrouwen vinden het lastig om plas- en ontlastingsproblemen te bespreken, omdat ze zich schamen. Nergens voor nodig. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in bekkenbodemklachten. Zij zal je tijdens een intakegesprek een aantal vragen stellen. Sinds wanneer en waar je precies last van hebt bijvoorbeeld. Ze kan je vragen om een plasdagboek, ontlastingsdagboek of pijndagboek bij te houden. Dit is belangrijk voor een goede diagnose. Vervolgens volgt een lichamelijk onderzoek. De lage rug wordt bekeken, heupen en ademhaling. En een inwendig onderzoek om bekkenbodemspieren te onderzoeken.

Bekkenfysiotherapeuten maken veelal gebruik van een apparaat waarmee alle spiertjes in de bekkenbodem kunnen worden gemeten. Je kunt zelf meekijken op een iPad. Ja, echt. Op die manier kom je te weten waar de klachten precies zitten zodat je doelgericht kunt gaan trainen. En via dat apparaat kun je ook zien wát je precies aan het doen bent. Appeltje, eitje. Nee hoor, dat is de kort door de bocht. Maar blijf vooral niet lopen met bekkenbodemklachten. Er is écht veel aan te doen.

Facts

Van de één miljoen vrouwen heeft 40% wel eens ongewenst urineverlies. Ongeveer 6% van alle vrouwen heeft iedere dag last van urineverlies. Een derde van hen gaat daardoor nauwelijks nog de deur uit.
Ongeveer 25% van de volwassen vrouwen heeft last van een verzakking, ongeveer 11% wordt hiervoor geopereerd. Verlies van dunne of vaste ontlasting komt bij 7% van de volwassen vrouwen voor.

Meer weten? Kijk op www.mijnbekkenbodem.nl

We mogen dan soms klachten overhouden aan een bevalling. Ons lijf is er niet minder mooi door. Dat het vrouwenlijf ook ná de bevalling prachtig is, bewijzen deze foto’s.

Geschreven door: Nathalie de Graaf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over bekkenbodemklachten
Sluiten