Anne Broekman
Anne Broekman Eropuit 28 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

Als dat maar goed gaat: controlfreak gaat op verrassingshuwelijksreis

Famme’s Anne is vorige maand getrouwd. Tuurlijk was ze zenuwachtig voor de grote dag, maar wat haar vooral slapeloze nachten bezorgde, was de honeymoon. Ze had namelijk geen idee waar de reis naartoe zou gaan.

‘Ooooh?’

De reacties zijn eigenlijk steevast hetzelfde als ik mensen vertel dat ik werkelijk niet weet waar onze huwelijksreis naartoe gaat. Namelijk: een verbaasd ‘oooh?’ plus opgetrokken wenkbrauwen. Waaghalzen voegen daar vertwijfeld aan toe: ‘Ehm, dat trek jij verder wel?’ De verwondering vanuit mijn omgeving is terecht. Ik ben een ontzettende controlfreak. Het liefst plan ik dingen – zoals vakanties – tot in de puntjes en ben ik op alles voorbereid. Dat ik nu zomaar de touwtjes uit handen geef en via srprs.me (de naam zegt het al) op huwelijksreis ga, is een gewaagde stap, al zeg ik het zelf.

Adem in, adem uit

In de aanloop van mijn bruiloft worden mijn bridezilla/controlfreak-trekjes steeds sterker. Zo eis ik te weten wanneer mijn vrijgezellenfeestje plaatsvindt, want ik wil niet ‘s morgens in pyjama verrast worden. Logisch toch? En dan is het zo ver: de bruiloft. Gelukkig kan ik me op de grote dag zelf wel redelijk ontspannen, al word ik lichtelijk nerveus van de vraag die mij continu gesteld wordt: ‘En, waar gaat de huwelijksreis naartoe?’ Waar ik normaal gesproken uren het internet afstruin naar de leukste bestemming, het beste hotel en de fijnste restaurantjes, kan ik nu he-le-maal niets doen ter voorbereiding. Ik moet me overleveren aan de goden. Of nou ja, de planners van de reisorganisatie. Adem in, adem uit.

LEES OOK: 8 tekenen die erop wijzen dat je een controlfreak bent

Honeymoon eisenpakket

Elk nadeel heb z’n voordeel. Dat ik dit keer niet met militaire precisie onze vakantie kan plannen, betekent dat ik zeeën van tijd overhoud. Het principe van zo’n verrassings-honeymoon is namelijk vrij simpel: wij geven ons budget door en de data waarop we willen reizen, en de rest wordt uit handen genomen. Maar goed, controlfreak zou mijn middle name niet geweest zijn als ik toch niet een béétje de boel in handen probeer te houden. Zo geef ik aan waar we NIET naartoe willen (alles wat koud, nat of heel massaal is). Wel: zon, zee, strand. En dit eisenpakketje geeft me toch iets van rust, neuroot die ik ben.

Verleiding weersteen

Goddank zijn ze de beroerdsten niet bij srprs.me, want ik krijg een week voor vertrek wel een linkje waarop ik de weersvoorspelling van de bestemming kan checken, zodat ik weet welke kleren ik in mijn koffer kan gooien. En hoera, dat zijn veelal bikini’s, zomerjurkjes en pareo’s, want de voorspelling laat volop zon en zo’n dertig graden zien. Stiekem haal ik opgelucht adem. Dan valt er een dikke envelop op de deurmat met daarin een kaart met krascode die de bestemming onthult, plus info over de accommodatie. Ik moet me inhouden om de envelop niet open te rukken en leg ‘m snel uit het zicht in een kast. Must. Resist. Temptation. Kom op Anne, je kunt het!

Trillende vingers

Op de dag van vertrek regent het berichtjes van nieuwsgierige vrienden en familie: ‘WAAR GAAN JULLIE NAARTOE?!’ Deze gezamenlijke voorpret rondom het verrassingselement is wel echt heel leuk. In de trein naar de luchthaven kunnen mijn man (man, ik moet er nog steeds aan wennen!) en ik ons niet meer bedwingen. We openen de envelop en krassen met trillende vingers de code open, die we via een persoonlijke link invoeren op onze telefoon. Onze reis gaat naar – tromgeroffel – Tsilivi op Zakynthos! Laat ik nou dól zijn op Griekenland, de mensen en het eten daar. O, en een hekel hebben aan enorm lange vluchten. Dus ik ben blij. Direct googelen we ons hotel en dat is alles wat ik graag wil: luxe, niet te grootschalig, met een spa en dicht bij het strand. Ik kan opgelucht ademhalen.

Jaaaa, uitslapen!

De honeymoon is in één woord heerlijk. Eindelijk hebben we quality time want onze peuterdochter logeert bij opa en oma. Zonder rekening te hoeven houden met slaapjes, vaste eettijden en op de loer liggende driftbuien, kunnen we doen waar we zin in hebben. Dus we slapen uit (jaaaaaa!) en laven ons elke ochtend aan een bizar uitgebreid ontbijtbuffet. De kilo’s die ik voor de trouwjurk afviel, vreet ik er weer aan dankzij de crêpes met Nutella. Daarna gaan we naar het fijne zandstrand waar ik lummel, zwem, zon en eindelijk de boeken lees die ik al sinds de geboorte van mijn dochter probeer te lezen. We lunchen bij zo’n typisch Griekse taverne aan zee en sluiten de middag af in het hotel aan het zwembad, met een cocktail in de hand. Life’s good.

Trots op mezelf

Eerlijk is eerlijk: het plaatsje Tsilivi zelf verdient niet echt een schoonheidsprijs. Het is vooral op Engelsen gericht en heeft niet die schattige blauw/witte huisjes en kronkelstraatjes die je met Griekenland associeert. Maar het is er ’s avonds goed toeven in de restaurants, barretjes en winkels. Ik eet me rond aan souvlaki, dolmades en bifteki en spoel alles weg met puike wijntjes. Ik geniet. En ik ben trots op mezelf. Deze controlfreak heeft eindelijk geleerd om de teugels te laten vieren.

Je hoeft he-le-maal niets te overleggen: 10x waarom iedere moeder (en vader) minstens eens per jaar alleen op vakantie moet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Als dat maar goed gaat: controlfreak gaat op verrassingshuwelijksreis
Sluiten